Νέο μήνυμα της ΕΕ στη Βρετανία αν απόψε δεν περάσει η συμφωνία

Νέο μήνυμα της ΕΕ στη Βρετανία αν απόψε δεν περάσει η συμφωνία

Η Βρετανία θα χρειαστεί να πει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τι θέλει να κάνει αναφορικά με το Brexit έως τις 12 Απριλίου εάν το κοινοβούλιο σήμερα δεν καταφέρει να στηρίξει τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Σε ομιλία του στη Βαρσοβία, ο Μπαρνιέ ξεκαθάρισε ότι η προθεσμία που έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την περασμένη εβδομάδα στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης εκπνέει στο τέλος της σημερινής ημέρας. Εάν χαθεί η προθεσμία, οι ηγέτες έχουν πει στη Βρετανία ότι έχει περιθώριο έως τις 12 Απριλίου για να προτείνει κάποια άλλη στρατηγική.

Η προοπτική να αποχωρήσει η Βρετανία χωρίς μια συμφωνία που να καθιστά ήπια την αποχώρησή της δεν είναι η επιλογή που προτιμά η ΕΕ, δήλωσε ο Μπαρνιέ, αλλά φαίνεται να γίνεται πιθανότερη.

Στις 16:30 η ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου η Βουλή δεν θα συζητήσει και δεν θα ψηφίσει επί καμίας τροπολογίας κατά την σημερινή της συνεδρίαση για το Brexit.

Οι βρετανοί βουλευτές υπέβαλαν τρεις τροπολογίες, οι οποίες θα μπορούσαν να μεταβάλουν την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης. ωστόσο, αφού καμία από αυτές δεν επελέγη από τον πρόεδρο, η ψηφοφορία για την συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου (χωρίς την πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική σχέση Βρετανίας-ΕΕ που κανονικά τη συνοδεύει) θα διεξαχθεί στις 14.30 GMT (16.30 ώρα Ελλάδος).

«Σημαντική ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων· ως υπενθύμιση, η έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης στις 29 Μαρτίου θα διασφαλίσει παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου», έγραψε στο Twitter πριν από λίγη ώρα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Κόμμα οι ανεξάρτητοι; 

Να σημειωθεί δε πως νωρίτερα η  Ανεξάρτητη Ομάδα των βουλευτών, που είχαν αποχωρήσει από το Εργατικό και το Συντηρητικό κόμμα, υπέβαλαν αίτηση για να την αναγνώρισή τους ως πολιτικού κόμματος.

Το νέο κόμμα θα ονομάζεται Change UK - The Independent Group και θα έχει προσωρινή επικεφαλής την πρώην βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος Χάιντι 'Αλεν. Όπως δήλωσε, πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα της ομάδας να γίνει ένα ολοκληρωμένο πολιτικό κόμμα και εξέφρασε ικανοποίηση για την επιλογή να αποτελέσει την μεταβατική ηγέτιδα.

«Εάν πρόκειται να φέρουμε σε πέρας την φιλοδοξία μας να αλλάξουμε την πολιτική προς το καλύτερο, είναι σημαντικό να προσελκύσουμε την υποστήριξη των πολιτών από κάθε περίσταση της ζωής, κάθε πολιτικό υπόβαθρο» είπε.

 

 

ΑΠΕ

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα