Brexit: Οι δύο προτάσεις που συγκέντρωσαν τα λιγότερα όχι - Oι υποψήφιοι διάδοχοι της Μέι

Brexit: Οι δύο προτάσεις που συγκέντρωσαν τα λιγότερα όχι - Oι υποψήφιοι διάδοχοι της Μέι

Στις ψηφοφορίες της Τετάρτης στη Βουλή των Κοινοτήτων, πιθανόν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον -όχι μόνο από άποψη ψήφων- συγκέντρωσε η πρόταση που αφορά τη διεξαγωγή επιβεβαιωτικού δημοψηφίσματος για την οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit, που κατέθεσε η βουλευτής των Εργατικών Μάργκαρετ Μπέκετ.

Η πρόταση έλαβε τις λιγότερες αρνητικές ψήφους μετά την πρόταση για την τελωνειακή ένωση.Διάφοροι βουλευτές υπέδειξαν ότι οι δύο προτάσεις, μολονότι δεν εξασφάλισαν την υποστήριξη της πλειοψηφίας, κατάφεραν πάντως να συγκεντρώσουν περισσότερα «ναι» απ' ό,τι η Συμφωνία Αποχώρησης που έκλεισε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την ΕΕ.

Η πρόταση για την τελωνειακή ένωση (καταψηφίστηκε με 8 ψήφους διαφορά), ενδεχομένως θα μπορούσε να εξασφαλίσει υποστήριξη από την πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου, εάν συμμετείχαν στη διαδικασία τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που απείχαν από την ψηφοφορία κατόπιν εντολής του Συντηρητικού Κόμματος.

Από την άλλη, η πρόταση για επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα δεν έγινε δεκτή - όπως και οι υπόλοιπες εφτά - για 27 ψήφους, όσοι δηλαδή ήταν και οι βουλευτές του Εργατικού κόμματος που την καταψήφισαν, αψηφώντας την γραμμή του κόμματος να την υποστηρίξουν. Την πρόταση υποστήριξαν οχτώ βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, ενώ δέκα υποστήριξαν την ακύρωση του Brexit, συμπεριλαμβανομένων των υφυπουργών Εξωτερικών Μαρκ Φιλντ και Άλαν Ντάνκαν.

Ακόμα, 111 βουλευτές του Εργατικού κόμματος εναντιώθηκαν στη γραμμή του κόμματος για την ολοκλήρωση του Brexit, ψηφίζοντας υπέρ της ανάκλησης της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Υπέρ της πρότασης για αποχώρηση χωρίς συμφωνία τάχθηκαν 160 βουλευτές, ανάμεσα σε αυτούς τρεις βουλευτές του Εργατικού κόμματος, ενώ ο πρόεδρός του, Ίαν Λάβερι, τάχθηκε επίσης υπέρ μιας «διαχειρίσιμης» εκδοχής της αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Oι πιθανοί διάδοχοι της Μέι

Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία πριν ξεκινήσει η επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Οι πιθανότεροι διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος και της Ντάουνινγκ Στριτ είναι:

Μπόρις Τζόνσον, ο «αιώνιος» αντίπαλος

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της νίκης του "ναι" στην αποχώρηση από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016. Αμέσως μετά η Μέι τον διόρισε υπουργό Εξωτερικών, όμως εκείνος συνέχισε να της πριονίζει την καρέκλα, επικρίνοντας τη στρατηγική της στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Τελικά παραιτήθηκε, τασσόμενος υπέρ μιας ξεκάθαρης ρήξης με την ΕΕ.

Ο 54χρονος χαρισματικός και δημοφιλής πολιτικός έχει ωστόσο αρκετούς εχθρούς στους κόλπους του Συντηρητικού κόμματος. Και το έργο του στο υπουργείο Εξωτερικών, που σημαδεύτηκε από πολλές γκάφες και μια δόση ερασιτεχνισμού, δεν μετράει στα υπέρ του. Παραμένει όμως το φαβορί των μπουκμέικερς.

Μάικλ Γκόουβ, το ατίθασο πνεύμα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, πολέμιος των πλαστικών, έπαιξε τον ρόλο του εγγυητή για τους υποστηρικτές του Brexit στην κυβέρνηση της Μέι. Ο 51χρονος πολιτικός, "υπαρχηγός" του Μπόρις Τζόνσον στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα του 2016, τον εγκατέλειψε ακριβώς τη στιγμή που ο τελευταίος ετοιμαζόταν να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, για να θέσει και ο ίδιος υποψηφιότητα.

Αν και είναι δεδηλωμένος ευρωσκεπτικιστής, κινείται με ευελιξία και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως συναινετικός υποψήφιος, αναφέρει το iefimerida.

Τζέρεμι Χαντ, ο  «νεοφώτιστος» Brexiteer

Ο 52χρονος υπουργός Εξωτερικών είχε στηρίξει την παραμονή στην ΕΕ το 2016. Στη συνέχεια όμως άλλαξε άποψη, απογοητευμένος από την "αλαζονική" στάση των Βρυξελλών στις διαπραγματεύσεις.

Ο πρώην επιχειρηματίας, που μιλά άπταιστα ιαπωνικά, έχει τη φήμη πολιτικού που δεν φοβάται τις προκλήσεις, αφού επί έξι χρόνια, ως υπουργός Υγείας, είχε στα χέρια του την τύχη του εθνικού συστήματος υγείας (NHS) το οποίο αντιμετωπίζει βαθύτατη κρίση.

Ντόμινικ Ράαμπ, ο «νέος»

Ο Ράαμπ διορίστηκε υπουργός αρμόδιος για το Brexit τον περασμένο Ιούλιο αλλά παρέμεινε σε αυτή τη θέση μόνο για τέσσερις μήνες: παραιτήθηκε, διαφωνώντας με τη Μέι για τη Συμφωνία Αποχώρησης, την οποία χαρακτήριζε "κακή για την οικονομία και τη δημοκρατία μας".

Θα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του στην Ντάουνινγκ Στριτ; "Ποτέ μην λες ποτέ", απάντησε πρόσφατα ο 45χρονος φιλελεύθερος, ευρωσκεπτικιστής πολιτικός.

Ο Ράαμπ έχει τρία νταν στο καράτε. Έχει σπουδάσει νομικά, με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο και θεωρείται μια από τις κορυφαίες μορφές της νέας γενιάς των Συντηρητικών.

Σατζίντ Τζαβίντ, ο αντι-Brexit

Ο πρώην τραπεζίτης, γιος ενός Πακιστανού οδηγού λεωφορείου, είναι ένα από τα σημαίνοντα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος. Ο 49χρονος Τζαβίντ ανέλαβε τον Απρίλιο του 2018 υπουργός Εσωτερικών, κατάφερε να επιβάλει το στυλ του και να κερδίσει τον σεβασμό των βουλευτών των Τόρις που τον ευγνωμονούν για τους χειρισμούς του στο σκάνδαλο "Γουίντμπρας" – την αντιμετώπιση που επιφύλαξε το Λονδίνο στους μετανάστες από την Καραϊβική οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οπαδός της ελεύθερης αγοράς και του θατσερισμού, ο πρώην ευρωσκεπτικιστής πολιτικός είχε ταχθεί κατά του Brexit στο δημοψήφισμα.

Τα αουτσάιντερ

Aμπερ Ράντ: στήριξε την Τερέζα Μέι όταν διεκδικούσε την πρωθυπουργία και ανταμείφθηκε με τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας. Όμως η φήμη της ως "φιλοευρωπαία" μπορεί να της στοιχίσει.

Τζέικομπ Ρις-Μογκ: έχει δραστηριοποιηθεί πολύ τους τελευταίους μήνες, ως επικεφαλής του European Research Group, μιας ομάδας ευρωσκεπτικιστών, συντηρητικών βουλευτών.

Aντρια Λίντσομ: η υπουργός, αρμόδια για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το κοινοβούλιο είχε ηττηθεί από την Μέι στην κούρσα για την πρωθυπουργία το 2016 και είναι ένθερμη υποστηρίκτρια του Brexit.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα