The Times: χωματερές για πρόσφυγες τα ελληνικά νησιά

The Times: χωματερές για πρόσφυγες τα ελληνικά νησιά

Οι πρόσφυγες είναι εγκαταλειμμένοι σε βρώμικους ελληνικούς καταυλισμούς, τιτλοφορεί η βρετανική εφημερίδα The Times άρθρο της όπου περιγράφονται με μελανά χρώματα οι συνθήκες διαβίωσής στα hotspot των ελληνικών νησιών.

«Τα ελληνικά νησιά έχουν μετατραπεί σε χωματερές για τους πρόσφυγες, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση σταμάτησε να προσπαθεί να βρει λύση στο πρόβλημα», τονίζει οργάνωση διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι υπάρχουν περίπου 60.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων, περισσότεροι από 14.000 βρίσκονται εγκαταλειμμένοι σε άθλιους καταυλισμούς σε πέντε νησιά του Αιγαίου, αφού έφθασαν παράνομα με πλοίο από την Τουρκία.

«Πριν από τρία χρόνια, οι Βρυξέλλες κατέληξαν σε συμφωνία με την Τουρκία για να φρενάρουν τη ροή προσφύγων μετά την άφιξη περισσότερων από ενός εκατομμυρίων στην Ευρώπη από το 2015 έως το 2016: ήταν η μεγαλύτερη μαζική μετανάστευση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό που κάποτε είχε ειπωθεί ως μία έκτακτη ανάγκη για πρόσφυγες, παραχώρησε τη θέση του σε αδικαιολόγητα επίπεδα ανθρώπινου πόνου», δηλώνει ο Εμανουέλ Γκούε, επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

«Η Ε.Ε και οι ελληνικές αρχές εξακολουθούν να στερούν από τους ευάλωτους ανθρώπους την αξιοπρέπεια και την υγεία τους, σε μία προσπάθεια όπως φαίνεται να αποτρέψουν άλλους να έρθουν. «Αν και η συμφωνία με την Τουρκία έχει μειώσει δραματικά τον αριθμό των προσφύγων, αυτοί συνεχίζουν να έρχονται. Περίπου 33 χιλιάδες έφθασαν πέρυσι και μέχρι στιγμής φέτος είναι πέντε χιλιάδες», όπως ανέφεραν σε έκθεσή τους οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα”.

Πολλοί από τους 14 χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά ζουν κάτω από πλαστικές τέντες σε καταυλισμούς που είναι γεμάτοι σκουπίδια και περιττώματα.

 

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα