Handelsbatt: Το Βερολίνο απορρίπτει το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ

Handelsbatt: Το Βερολίνο απορρίπτει το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ

Η έγκριση της πρόωρης εξόφλησης δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση καθώς ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γράφει η γερμανική εφημέριδα Handelsblatt. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να χρησιμοποιήσει την πρόωρη εξόφληση των δανείων προς το ΔΝΤ, για προεκλογικούς σκοπούς. 

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας καταγράφεται η θέση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην συγκεκριμένη κίνηση προκειμένου να ξεφορτωθεί ακριβά δάνεια, με επιτόκιο 5%, που έχει λάβει από το Ταμείο. Κάτι τέτοιο απαιτεί την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του EFSF που αποτελείται από τους εκπροσώπους των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Η διαφωνία έγκειται στο ότι η Γερμανική Βουλή, σύμφωνα με την Handelsblatt, πρέπει να δώσει την έγκρισή της και πως επιμένει το Ταμείο να συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του ως ελεγκτή της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Το ΔΝΤ παραμένει ένας σημαντικός πιστωτής για την Ελλάδα, σχολιάζει επίσης η εφημερίδα. Από το 2010, το Ταμείο έχει συνεισφέρει 31,9 δισ. στο ελληνικό πρόγραμμα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει ήδη αποπληρωθεί.

Έως τον Ιούνιο του 2024 πρέπει να αποπληρωθεί ποσό λίγο κάτω από 9,5 δισ ενώ το 2019, η Ελλάδα πρέπει να μεταφέρει ποσό 1,4 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, ενώ για το 2020-2023 ποσό 1,845 δισ.

 

economy365

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα