Θρίλερ με το Brexit στις Βρυξέλλες: Σκληροί οι όροι του διαζυγίου. Οι πιθανές ημερομηνίες

Θρίλερ με το Brexit στις Βρυξέλλες: Σκληροί οι όροι του διαζυγίου. Οι πιθανές ημερομηνίες

Σκληρούς όρους διαζυγίου φαίνεται πως θέτουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τερέζα Μέι και στην πρόταση που κατέθεσε στις Βρυξέλλες για παράταση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι «27» δεν έχουν κάνει δεκτό το αίτημα της βρετανίδας πρωθυπουργού και η αντιπρόταση τους βάζει σε νέες περιπέτειες την Τερέζα Μέι και το Βρετανικό Κοινοβούλιο, σε μία Σύνοδο Κόρυφης που εξελίσσεται εξελίσσεται σε διπλωματικό θρίλερ.

Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμφωνήσουν να δώσουν παράταση στη Βρετανία μέχρι τις 22  Μαΐου για να ολοκληρώσει τη διαδικασία για το Brexit, μόνο όμως εφόσον το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ένα προσχέδιο συμπερασμάτων το οποίο εξετάζουν οι "27".

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να συμφωνήσει, πριν τις 29 Μαρτίου 2019, να χορηγήσει παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου, υπό τον όρο ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα" αναφέρεται στο κείμενο αυτό, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

"Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σκοπεύει να διεξάγει εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε παράταση πέραν αυτής της ημερομηνίας", δηλαδή της 28ης Μαΐου, συνεχίζει το προσχέδιο.

Το κείμενο επαναλαμβάνει επίσης ότι η Συμφωνία Αποχώρησης δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Οποιεσδήποτε μονομερείς δεσμεύσεις, δηλώσεις ή άλλες ενέργειες θα πρέπει να είναι συμβατές με τη Συμφωνία αυτή.

Ωστόσο, διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters σε νέο τηλεγράφημα του, αναφέρουν ότι οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν την πιθανότητα να αναβάλουν το Brexit μέχρι τις 7  Μαΐου ή ακόμη και μέχρι τα τέλη του 2019.

To Reuters μεταδίδει ότι η Γαλλία έφερε αντιρρήσεις για τις 22 Μαΐου και τελικά έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων η 7η Μαΐου ως πιθανή ημερομηνία ενώ υπήρξε και πρόταση η ημερομηνία να μείνει ανοικτή.

Η θέση της Ελλάδας

Την πρόταση να δοθεί παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου στο Ηνωμένο Βασίλειο, διατύπωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της τοποθέτησης του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit και τόνισε πως αν δεν ψηφιστεί η Συμφωνία στο Λονδίνο, τότε υπάρχουν δύο δρόμοι, είτε η αποχώρηση χωρίς Συμφωνία είτε η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

 Όπως είπε, δεν έχει νόημα να κατατίθενται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «απειλές» που δεν είναι σε θέση να υλοποιηθούν, δηλαδή παράταση με την προϋπόθεση ότι θα περάσει η Συμφωνία για το Brexit από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Διότι αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, τότε θα βρεθούν εκτεθειμένοι οι ηγέτες της ΕΕ, προσέθεσε.

 Ο κ.Τσίπρας είχε συνομιλία με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κόρμπν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η υπόθεση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, η Τερέζα Μέι δεν θα επισκεφθεί ξανά τις Βρυξέλλες και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνουν εκλογές μέσα στον Απρίλιο.

Οι περιπέτειες της Τέρεζα Μέι

Οι “περιπέτειες” της περιφερόμενης βρετανίδας πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι που παλεύει να κρατήσει ισορροπίες ανάμεσα στα δύο μέτωπα που έχει στη Βρετανία αλλά και στις Βρυξέλλες, έχουν οδηγήσει τους συνομιλητές της να την παρομοιάζουν με ήρωες τραγικών ή κωμικών έργων. Ίσως όχι άδικα, μιας και οι επόμενες μέρες, εβδομάδες, ίσως και μήνες θα είναι δύσκολες για την βρετανίδα πρωθυπουργό, καθώς οι Βρυξέλλες δεν είναι διατεθειμένες να διευκολύνουν την Μέι, ενώ οι εσωτερικές πιέσεις, ακόμα και μέσα από το κόμμα της είναι πλέον ασφυκτικές.

Το Bloomberg σχολιάζει σε άρθρο του ότι οι Ευρωπαίοι παρομοιάζουν τη Τερέζα Μέι με έναν ήρωα των Monty Python, η Βρετανία με μία “γάτα που κλαψουρίζει”, ενώ ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου παρέπεμψε στο θεατρικό έργο “Περιμένοντας τον Γκοντό”, του Σάμιουελ Μπέκετ.

“Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι περιμένουμε σε ένα δωμάτιο, όπως οι ήρωες που περίμεναν τον Γκοντό., είπε ο Σαβιέ Μπετέλ στους δημοσιογράφους. “Ο Γκοντό δεν ήρθε ποτέ, έτσι κι εγώ ελπίζω ότι αυτή η ώρα δεν θα έρθει ποτέ”.

Οκτώ μέρες πριν από την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρώπη, το βρετανικό κοινοβούλιο δεν έχει παρουσιάσει κανένα σημάδι υποστήριξης της συμφωνίας. “Δεν γνώριζα ότι η υπομονή μου θα μπορούσε να κρατήσει τόσο πολύ”, σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Με το διάγγελμά της το βράδυ της Τετάρτης, η Τερέζα Μέι δίχασε περαιτέρω. Ως ένα μήνυμα προς τους Βρετανούς πολίτες για να τους εξηγήσει τους λόγους που επιδιώκει την καθυστέρηση του Brexit, χαρακτήρισε το χθεσινό διάγγελμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, δικαιολόγησε το ύφος της ομιλίας, υποστηρίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα της «απογοήτευσης» και της «εξαιρετικής πίεσης» στην οποία βρίσκεται.

«Πέρασαν τρία χρόνια από το δημοψήφισμα και οι πολίτες θέλουν να το φέρουμε σε πέρας και αυτό ήταν που παρουσίασε χθες» είπε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η Τερέζα Μέι μίλησε για τις λεπτομέρειες της παράτασης και την δική της προσωπική απογοήτευση για αυτό που συμβαίνει.

Σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4, ο υπουργός Εξωτερικών υπερασπίστηκε την πρωθυπουργό, προσπαθώντας να ερμηνεύσει «αυτό που πραγματικά ήθελε να πει» όταν αναφέρθηκε στις ευθύνες των βουλευτών για την καθυστέρηση του Brexit και στο ότι είναι με το μέρος των πολιτών που θέλουν να τελειώσει η διαδικασία.

«Ας μην ξεχνάμε την εξαιρετική πίεση κάτω από την οποία βρίσκεται προσωπικά. Νιώθει μία απογοήτευση» είπε και πρόσθεσε: «Κανένας πρωθυπουργός στα χρονικά δεν δοκιμάστηκε όσο έχει δοκιμαστεί αυτή. Ούτε μία φορά δεν αμφιταλαντεύτηκε στην πεποίθησή της ότι η αποστολή του Συντηρητικού Κόμματος είναι η ολοκλήρωση του Brexit για το οποίο ψήφισαν οι πολίτες. Δε νομίζω ότι όλο αυτό πρέπει να το στρέφουμε στην Τερέζα Μέι, γιατί ο καθένας στη θέση της θα έβρισκε αυτή τη διαδικασία πολύ, πολύ δύσκολη».

Εξοργίστηκαν οι βουλευτές του κόμματός της

Παρ' όλα αυτά, η Βρετανίδα πρωθυπουργός κατάφερε να εντείνει τις έχθρες που διευρύνονται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μέσα στο κόμμα της. Η απόφασή της για την τρίμηνη παράταση εξόργισε όλους τους βουλευτές του κόμματος, που χθες σχολίαζαν ότι δεν υπάρχουν λόγια που να περιγράφουν την βαρύτητα της κατάστασης και ότι η Τερέζα Μέι πρέπει να απομακρυνθεί. Το κλίμα ήταν ψυχρό στην συνεδρίαση της Επιτροπής 1922, όπου οι βουλευτές συζητούσαν ανοιχτά τους τρόπους για το πώς και πότε θα πειστεί να απομακρυνθεί, γιατί αποδείχθηκε ανίκανη να ηγηθεί των περιστάσεων.

Οι ευρωσκεπτικιστές συζητούσαν τρόπους για μία «αξιοπρεπή έξοδο» της Τερέζα Μέι, εάν εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία της, ίσως προσφέροντας μία άλλη υψηλόβαθμη θέση αν υποσχεθεί να παραιτηθεί σύντομα.

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας, συντηρητικός βουλευτής, Ντομινίκ Γκριβ, προκάλεσε εντύπωση με την ομιλία του στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής για το Brexit, στην οποία ισχυρίστηκε ότι «δεν έχει νιώσει ποτέ πιο ντροπιασμένος ως μέλος του Συντηρητικού κόμματος» και κατηγόρησε την Μέι ότι «κάνει ζιγκ ζαγκ, αντί να υπερασπίζεται το εθνικό συμφέρον».

Σήμερα, ο ίδιος σχολίασε για την χθεσινή δήλωση της πρωθυπουργού στους πολίτες: «Δεν πιστεύω ότι η χθεσινή δήλωση της πρωθυπουργού έπεισε κανέναν βουλευτή να στηρίξει μία απερίσκεπτη στρατηγική, ενάντια στα εθνικά συμφέροντα και στην δημοκρατική παράδοση. Απλά εκφοβίζοντας τους βουλευτές με υποταγή δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Φέρνει την κυβέρνηση, το κοινοβούλιο και την δημοκρατία σε περιφρόνηση». Και όπως φαίνεται τα λόγια αυτά αντιπροσωπεύουν και άλλους βουλευτές.

Πάνω από 12 ευρωσκεπτικιστές βουλευτές σε συνάντηση που είχε το ERG αυτή την εβδομάδα υποστήριξαν ότι η Τερέζα Μέι πρέπει να παραιτηθεί, εφόσον δεν μπορεί να υπάρξει για μέχρι το τέλος του χρόνου δεύτερη ψήφος εμπιστοσύνης εναντίον της εκ μέρους του κόμματός της. Ο βουλευτής Νάιτζελ Εβάνς δήλωσε ότι υπάρχουν ερωτηματικά γύρω από την ηγεσία της Τερέζα Μέι και θέματα εμπιστοσύνης, ενώ ο Τσάρλο Έλφικ, έκανε λόγο για αλλαγή ηγεσίας και νέο πρόσωπο και ομάδα που θα καθοδηγήσει την μελλοντική σχέση. Η Νίκι Μόργκαν, πρώην υπουργός Παιδείας, υποστήριξε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο να πει στην πρωθυπουργό «Τα πράγματα άλλαξαν σημαντικά. Νομίζουμε πρέπει να σκεφτείτε την θέση σας».

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα