Reuters: Παράταση στο Brexit μέχρι 22 Μαΐου θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι

Reuters: Παράταση στο Brexit μέχρι 22 Μαΐου θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμφωνήσουν να δώσουν παράταση στη Βρετανία μέχρι τις 22 Μαΐου για να ολοκληρώσει τη διαδικασία για το Brexit, μόνο όμως εφόσον το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ένα προσχέδιο συμπερασμάτων το οποίο εξετάζουν οι "27".

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να συμφωνήσει, πριν τις 29 Μαρτίου 2019, να χορηγήσει παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου, υπό τον όρο ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα" αναφέρεται στο κείμενο αυτό, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

"Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σκοπεύει να διεξάγει εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε παράταση πέραν αυτής της ημερομηνίας", δηλαδή της 28ης Μαΐου, συνεχίζει το προσχέδιο.

Το κείμενο επαναλαμβάνει επίσης ότι η Συμφωνία Αποχώρησης δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Οποιεσδήποτε μονομερείς δεσμεύσεις, δηλώσεις ή άλλες ενέργειες θα πρέπει να είναι συμβατές με τη Συμφωνία αυτή.

 Πάνω από ένα εκατομμύριο οι υπογραφές για την ανάκληση του Brexit

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν βάλει την υπογραφή τους στην αίτηση (στην ιστοσελίδα του βρετανικού κοινοβουλίου) που ζητά από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τη γνωστοποίηση της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρόσφατο τηλεοπτικό διάγγελμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία επέκρινε τους βουλευτές που δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική εξόδου, οι σχετικές υπογραφές των πολιτών συγκεντρώθηκαν εν ριπή οφθαλμού.

Θυμίζουμε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια άτακτη έξοδο από το μπλοκ την επόμενη Παρασκευή, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου.

Πάνω από 17 εκατ. Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016 ενώ 16 εκατ. ψήφισαν υπέρ της παραμονής, με την Μέι να γνωστοποιεί την επόμενη χρονιά την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει με βάση το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Η αίτηση για «Ανάκληση του Άρθρου 50 και παραμονή στην ΕΕ» στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου είχε προσελκύσει 1.000.128 υπογραφές, χάρη στη στήριξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και η ιστοσελίδα φάνηκε να «κολλάει» αρκετές φορές λόγω του μεγάλου αριθμού χρηστών που προσπαθούσαν να υπογράψουν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα