Μετά από 15 ώρες χειρουργείου χώρισαν σιαμαία που ήταν ενωμένα στο κεφάλι

Μετά από 15 ώρες χειρουργείου χώρισαν σιαμαία που ήταν ενωμένα στο κεφάλι

Μια τρομερά δύσκολη επέμβαση ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο νοσοκομείο Ριμπεϊράο στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Ο νευροχειρούργος καθηγητής Έλιο Μασάδο και η ιατρική του ομάδα μετά από 15 ώρες χειρουργείου κατάφεραν να χωρίσουν σιαμαία κοριτσάκια που ήταν ενωμένα στην κορυφή του κρανίου τους.

Η Ισαβέλα και η Ισαδόρα Φρέιτας γεννήθηκαν με μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται «craniopagus twins» και η περίπτωσή τους είναι μία στα 25 εκατομμύρια γεννήσεις. Στο 80% των περιπτώσεων που σιαμαία είναι ενωμένα στο κεφάλι έχουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους και χάνουν τη ζωή τους στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους, αν δεν διαχωριστούν. Η μητέρα τα έφερε στη ζωή με καισαρική μετά από 41 μήνες κύηση και είχε ήδη δυσκολευτεί να τα μεγαλώσει για 18 μήνες και μετά πήρε τη μεγάλη απόφαση, έστω κι αν ήξερε το πόσο ρίσκο εμπεριείχε αυτή.

Οι πιθανότητες θανάτου κατά τη διάρκεια της επέμβασης ήταν μεγάλες όπως εξίσου ισχυρή ήταν και η πιθανότητα να υποστούν σημαντική εγκεφαλική κάκωση. Ο νευροχειρούργος καθηγητής Έλιο Μασάδο ηγήθκε της επέμβασης και όπως είπε το κλειδί ήταν ότι μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι οι δίδυμες είχαν ξεχωριστούς εγκεφάλους.

Τέλος καλό όλα καλά όμως και oι γονείς τους, Ντέμπορα και Ντιέγκο ήταν τρισευτυχισμένοι μετά το τέλος της πολύωρης επέμβασης χαρακτηρίζοντας «μαγικό» το φινάλε.

Πλέον είχαν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να κρατήσουν χωριστά τα παιδιά τους ελπίζοντας να μπορέσουν να έχουν μια φυσιολογική ζωή. «Ήταν σαν να ξαναγεννήθηκαν για δεύτερη φορά. Τη πρώτη από μένα τη δεύτερη από τους γιατρούς. Θα εκραγεί από τη χαρά η καρδιά μου», είπε πανευτυχής η μητέρα.

Τα δύσκολα όμως δεν έχουν ξεπεραστεί για τα δίδυμα κοριτσάκια. Τώρα πρέπει να κάνουν εντατικές φυσιοθεραπείες, πρέπει να δυναμώσουν οι μύες τους ενώ θα βρίσκονται και υπό συνεχή παρακολούθηση μέχρι να διαπιστωθεί η αντίδραση των οργανισμών τους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα