Το ΕΛΚ διέγραψε το κόμμα του Ορμπάν - Μόνο 3 ψήφισαν υπέρ του

Το ΕΛΚ διέγραψε το κόμμα του Ορμπάν - Μόνο 3 ψήφισαν υπέρ του

Η πολιτική διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, ψήφισε με 190 υπέρ και 3 κατά την  αναστολή της ιδιότητας μέλους, με άμεση ισχύ, για το κόμμα του Βίκτορ Ορμπάν Fidesz, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρός του Ζόζεφ Ντόουλ.

Αυτό συνεπάγεται την αναστολή του δικαιώματος ψήφου και τη συμμετοχή υποψηφίων του για θέσεις του ΕΛΚ, όπως και τον αποκλεισμό από τις κομματικές συνεδριάσεις, ανέφερε ο Ζ.Ντόουλ.

Η ανακοίνωση

«Μετά από ψηφοφορία στην Πολιτική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η ιδιότητα μέλους του ουγγρικού κόμματος Fidesz αναστέλλεται με άμεση ισχύ (190 υπέρ, 3 κατά) μετά από κοινή πρόταση της Προεδρίας του ΕΛΚ μαζί με το Fidesz», ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες το ΕΛΚ.

«Η αναστολή συνεπάγεται ότι το Fidesz δεν θα παρίσταται πλέον σε καμία συνεδρίαση, δεν θα έχει χρόνο ομιλίας, δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου ούτε έχει το δικαίωμα να προτείνει υποψηφίους για θέσεις», εξηγεί το ΕΛΚ.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Joseph Daul δήλωσε:

«Το ΕΛΚ είναι κόμμα αξιών και κάθε μέλος πρέπει να τηρεί τις αρχές που μας ενώνουν. Σήμερα, η εσωτερική δημοκρατία έχει μιλήσει. Κατόπιν αιτήματος 13 συμβαλλόμενων μερών, ψηφίσαμε να αναστείλουμε το Fidesz μέχρι νεωτέρας. Η απόφαση αυτή δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία. Ως κόμμα των ιδρυτικών πατέρων της Ευρώπης και με πολλές ευρωπαϊκές επιτυχίες, το ΕΛΚ είναι και πρέπει να παραμείνει φάρος αξιών. Όλα τα κόμματα μέλη πρέπει να οδηγούν ως παράδειγμα».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμούς για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την ελευθερία του τύπου, την ακαδημαϊκή ελευθερία ή τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Και η ρητορική εναντίον της ΕΕ είναι απαράδεκτη. Οι αποκλίσεις μεταξύ του EΛΚ και Fidesz πρέπει να σταματήσουν».

Όπως ανακοινώθηκε, μια Επιτροπή Αξιολόγησης θα παρακολουθεί την εφαρμογή των όρων που συμφωνήθηκαν από το Fidesz. Το σώμα θα προεδρεύεται από τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρώην πρωθυπουργό Herman Van Rompuy (Βέλγιο) και θα αποτελείται από τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Hans-Gert Pöttering (Γερμανία) και τον πρώην καγκελάριο Wolfgang Schüssel (Αυστρία) οι οποίοι θα υποβάλουν την έκθεσή τους στην Προεδρία του ΕΛΚ εν εύθετω χρόνω.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα