Ο Γιούνκερ προειδοποίησε τη Μέι: Αν αναβάλετε το Brexit πρέπει να κάνετε ευρωεκλογές

Ο Γιούνκερ προειδοποίησε τη Μέι: Αν αναβάλετε το Brexit πρέπει να κάνετε ευρωεκλογές

Αναβολή του BREXIT μέχρι τις 30 Ιουνίου ζήτησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, εννέα ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία εξόδου, στις 29 Μαρτίου, που συμφωνήθηκε πριν από δύο χρόνια με βάση το Άρθρο 50,

Η ανακοίνωση από την Πρωθυπουργό της Βρετανίας έγινε στη Βρετανική Βουλή, όπως μετέδωσαν τα δίκτυα BBC και Sky.

Η αναβολή, σχεδόν τρία χρόνια μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για έξοδο από την ΕΕ, προκαλεί αβεβαιότητα ως προς την επίτευξη του διαζυγίου και οι επιλογές είναι η έξοδος με την συμφωνία της Μέι, μια μεγαλύτερη αναβολή, μια άτακτη έξοδος ή ακόμη ένα δημοψήφισμα.

Η Μέι τηλεφώνησε στον Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έλαβε σήμερα το πρωί ένα τηλεφώνημα από την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες, ο ανταποκριτής του Real.gr Θάνος Αθανασίου.

Οι δυο τους συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Brexit και η Μέι τον συμβουλεύθηκε για το πώς θα έπρεπε να προσεγγίσει το θέμα κατά τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον Επικεφαλής Εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

Ο Μ. Σχοινάς δήλωσε στον Τύπο στις Βρυξέλλες ότι σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit ενημέρωσε το Κολέγιο των Επιτρόπων για τις διαπραγματεύσεις και ο Γενικός Γραμματέας της Κομισιόν για τη νομοθετική και κανονιστική προετοιμασία για το σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία, σημειώνοντας ότι όλες οι προτάσεις έχουν εγκριθεί, πλην δύο οι οποίες θα προχωρήσουν τις επόμενες ώρες.

Ο Γιούνκερ προειδοποίησε τη Μέι

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ προειδοποίησε την Τερέζα Μέι κατά κάθε πιθανού αιτήματος μετάθεσης του Brexit μετά την 23η Μάιου κατά το τηλεφώνημά που είχανε το πρωί της Τετάρτης, επιβεβαίωσε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η θέση της Κομισιόν είναι πως κάθε μετάθεση της 29ης Μαρτίου μετά την ημέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών καθιστά απαραίτητη νομικά τη διεξαγωγή ευρωεκλογών και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα