Τρίμηνη παράταση του Brexit ζήτησε η Τερέζα Μέι

Τρίμηνη παράταση του Brexit ζήτησε η Τερέζα Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανία, Τερέζα Μέι, ζήτησε τρίμηνη καθυστέρηση του Brexit μετά την αποτυχία της να πάρει μια συμφωνία επικυρωμένη από το κοινοβούλιο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε στον Ντόναλντ Τούσκ, η βρετανίδα πρωθυπουργός ζητά παράταση έως τι 30 Ιουνίου.ενώ επαναλαμβάνει ότι η στάση του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συντεταγμένο τρόπο.

Η βρετανική πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι αντίθετη σε μια μακρά παράταση στις διαπραγματεύσεις της χώρας για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα να κινηθεί η εθνική συζήτηση σε άλλα θέματα.

Πρόθεσή της είναι να επαναφέρει τη συμφωνία αποχώρησης που έκλεισε με την ΕΕ στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπως σημειώνει.

Η απάντηση της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιτίθεται στην πρόταση για παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ που επικαλείται το Reuters.

Σε σημείωμα σχετικά με τη διαδικασία του Brexit, η οποία εξετάστηκε από την Επιτροπή κατά την εβδομαδιαία σύσκεψή της την Τετάρτη, αξιωματούχοι έγραψαν ότι οι ηγέτες που συναντήθηκαν με τη βρετανίδα πρωθυπουργό  αντιμετώπισαν μια «δυαδική» επιλογή: Μια μικρή καθυστέρηση του Brexit από τις 29 Μαρτίου έως τις 23 Μαΐου και μια  μεγάλη καθυστέρηση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, με τη Βρετανία να είναι υποχρεωμένη να διοργανώσει ευρωεκλογές στις 23 Μαΐου.

"Κάθε παράταση που προσφέρεται στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει είτε να διαρκέσει έως τις 23 Μαΐου 2019 είτε να είναι σημαντικά μεγαλύτερη και να απαιτήσει ευρωπαϊκές εκλογές", αναφέρει το έγγραφο που επικαλείται το Reuters. .

"Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί η λειτουργία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και η ικανότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις".

Όπως αναφέρει το πρακτορείο τα κράτη μέλη της ΕΕ που επρόκειτο να λάβουν πρόσθετες νομοθετικές έδρες μετά την αναγκαιότητα του Brexit θα πρέπει να γνωρίζουν από τα μέσα μέχρι τα τέλη Απριλίου εάν θα στερηθούν αυτές τις έδρες επειδή η Βρετανία έμεινε. Στο σημείωμα επίσης αναφέρεται ότι σε περίπτωση επέκτασης της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ενωση, το Λονδίνο θα πρέπει «στο πλαίσιο πνεύματος ευπειθούς συνεργασίας να δεσμευθεί σε εποικοδομητική αποχή» στην λήψη αποφάσεων για σημαντικά θέματα όπως ο προϋπολογισμός και η πλήρωση σημαντικών ευρωπαϊκών πόστων μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν το αίτημα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

 

 Reuters

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα