Boeing 737 Max: Νέα αποκάλυψη για το αεροπλάνο της Lion Air. Όλα τα έκανε ο υπολογιστής;

Boeing 737 Max: Νέα αποκάλυψη για το αεροπλάνο της Lion Air. Όλα τα έκανε ο υπολογιστής;

Όσα έγιναν μέσα στο κόκπιτ την ώρα που το αεροπλάνο «βουτούσε» στην θάλασσα. Οι πιλότοι προσπαθούσαν να παρακάμψουν τον υπολογιστή αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Ο κυβερνήτης έπαψε να μιλάει ένα λεπτό πριν χαθεί στην θάλασσα το αεροπλάνο. Ο συγκυβερνήτης προσευχόταν στον Θεό.

Οι πιλότοι του Boeing 737 Max της πτήσης της Lion Air που συνετρίβη στην θάλασσα της Ιάβας τον περασμένο Οκτώβριο έζησαν στιγμές τρόμου αφού την ώρα που το αεροπλάνο έχανε ύψος, εκείνοι προσπαθούσαν να καταλάβουν από το βιβλιαράκι με τις οδηγίες τι ακριβώς έπρεπε να κάνουν! Για πρώτη φορά από εκείνη την τραγική ημέρα με τους 189 νεκρούς το Reuters παρουσίασε αποκλειστικά τους διαλόγους που καταγράφηκαν στο κόκπιτ του αεροπλάνου!

Οι πιλότοι της μοιραίας πτήσης της Lion Air προσπαθούσαν να καταλάβουν πως λειτουργούσε το Boeing 737 Max μέσα από ένα βιβλιαράκι! Αυτό που προσπαθούν να καταλάβουν οι ερευνητές για την συντριβή της Lion Air, είναι πως ένας υπολογιστής «έδωσε εντολή» στο αεροπλάνο να «βουτήξει» και αν οι πιλότοι είχαν επαρκή εκπαίδευση να ανταποκριθούν άμεσα σε μια τέτοια έκτακτη κατάσταση.

Είναι η πρώτη φορά που δίνονται στην δημοσιότητα τα περιεχόμενα των διαλόγων στο κόκπιτ. Το Reuters δεν είχε πρόσβαση στους διαλόγους αυτούς, ωστόσο διασταύρωσε όσα μεταδίδει από τρεις ανώνυμες πηγές.

Δυο λεπτά μετά την απογείωση ο συγκυβερνήτης ενημέρωσε για πρόβλημα στην πτήση και είπε ότι θα διατηρούσαν το αεροπλάνο σε ύψος 5.000 ποδών. Το εντυπωσιακό είναι ότι το πρόβλημα φαινόταν στον πίνακα ελέγχου του κυβερνήτη αλλά όχι στου συγκυβερνήτη.

Ο κυβερνήτης στην συνέχεια ζήτησε από τον υφιστάμενό του να ελέγξει το βιβλιαράκι με τις οδηγίες που εξηγεί τι πρέπει να γίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Για τα επόμενα 9 λεπτά το αεροπλάνο ενημέρωνε τους πιλότους ότι το αεροπλάνο δεν είχε την απαραίτητη ώθηση για να συνεχίσει να πετάει και για τον λόγο αυτό έδωσε μόνο του την εντολή να «βουτήξει».

Ο κυβερνήτης προσπάθησε να ανεβάσει το αεροπλάνο αλλά ο υπολογιστής «δεν άκουγε» τις εντολές! Η Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει τις νέες αποκαλύψεις με την εξήγηση ότι η έρευνα είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο βράδυ, άλλο πλήρωμα στο ίδιο αεροπλάνο αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα αλλά πρόλαβε να το λύσει διαβάζοντας και πάλι τις οδηγίες στο σχετικό βιβλίο. Όμως, δεν ενημέρωσαν το πλήρωμα της μοιραίας πτήσης επακριβώς για ότι συνέβη.

Ένα λεπτό πριν χαθεί από τα ραντάρ το αεροπλάνο ο 31χρονος κυβερνήτης έψαχνε απεγνωσμένα λύση για το πρόβλημα αλλά ο 41χρονος συγκυβερνήτης που είχε πάρει το πηδάλιο δεν μπορούσε να συγκρατήσει το αεροπλάνο.

«Είναι σαν ένα τεστ με 100 ερωτήσεις και όταν τελειώσει ο χρόνος έχεις απαντήσει μόνο τις 75. Έτσι πανικοβάλλεσαι», είπε μια από τις ανώνυμες πηγές.

Ο κυβερνήτης δεν μιλούσε πια λίγο πριν το τέλος ενώ ο συγκυβερνήτης ακουγόταν να φωνάζει «Ο Θεός είναι μεγάλος». Το αεροπλάνο έπεσε στην θάλασσα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 189 επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το μαύρο κουτί της πτήσης της Ethiopian Airlines περιέχει παρόμοιες πληροφορίες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα