Μακελάρης Νέας Ζηλανδίας: Δε θέλω συνήγορο. Διαδικτυακή η αγορά των όπλων

Μακελάρης Νέας Ζηλανδίας: Δε θέλω συνήγορο. Διαδικτυακή η αγορά των όπλων

Ο φερόμενος ως ο βασικός δράστης του μακελειού στην Κράιστσερτς, ο Μπράντον Τάραντ, είχε αγοράσει τέσσερα πυροβόλα όπλα μέσω Διαδικτύου, από κατάστημα με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, γνωστοποίησε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης. Ο Ντέιβιντ Τιπλ, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Gun City, εξήγησε πως ο Τάραντ αγόρασε τέσσερα όπλα και πυρομαχικά από αυτό, αλλά διευκρίνισε πως ανάμεσά τους δεν ήταν το ημιαυτόματο τουφέκι στρατιωτικού τύπου που χρησιμοποιήθηκε στα τεμένη της Κράιστσερτς την Παρασκευή.

Ο Τιπλ τόνισε ότι δεν υπήρχε τίποτε το «εξαιρετικό» ως προς τον αγοραστή αυτόν, καθώς διέθετε άδεια οπλοφορίας. Πρόσθεσε ότι το κατάστημα λειτουργεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και ότι οι πωλήσεις έγιναν με βάση μια «διαδικασία αγοράς μέσω ταχυδρομείου που ελέγχεται από την αστυνομία» της Νέας Ζηλανδίας. Ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία είχε διαμείνει λίγες ημέρες στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα Independent κατέγραψε, επικαλούμενη πηγές ασφαλείας, κατέγραψε τις επαφές του μακελάρηστην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μπράντον Τάραντ είχε συναντήσεις με ακροδεξιές οργανώσεις και οπαδούς του Μπρέιβικ, του Νορβηγού που το 2011 είχε δολοφονήσει 77 ανθρώπους.

Η περιοδεία του σε ευρωπαϊκές χώρες συνέπεσε με τις εντάσεις που ακολούθησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσε τότε ο ISIS, αλλά και τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Στο ακροδεξιό, ρατσιστικό «μανιφέστο» του ο Τάραντ υποστηρίζει ότι μόνο ο όμιλος Knights Templar του Μπρέιβικ γνώριζε το σχέδιό του, αλλά δήλωσε ότι «το δωρίζει σε πολλές εθνικιστικές ομάδες και αλληλεπιδρά με πολλές άλλες».

Ο Τέραντ ομολογεί μάλιστα ότι αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επίθεση στα δυο τεμένη πριν από δύο χρόνια, ενώ ήταν σε διακοπές στη Δυτική Ευρώπη στις αρχές του 2017.

Ο Tάραντ ισχυρίστηκε ότι είχε «σύντομη επαφή» με τον Μπρέιβικ και ότι είχε αποκαλύψει την προγραμματισμένη επίθεσή του στη Νέα Ζηλανδία στους οπαδούς του.

Το «μανιφέστο» του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας αναρτήθηκε μάλιστα στο δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων 8chan με αίτημα σε ανώνυμους χρήστες να διαδώσουν το μήνυμά του σε όλο τον κόσμο. Στο 8chan ένας χρήστης χαιρέτησε τον Τάραντ ως «τον επόμενο Μπρειβικ», ενώ ανώνυμοι χρήστες χαιρετίζουν ανοιχτά τη σφαγή.

Πριν περάσουν περισσότερες από μία ώρες, υπήρχαν ήδη κλήσεις από άλλους ανώνυμους ακροδεξιούς να ακολουθήσουν τα αιματηρά του βήματα

Την ίδια ώρα η Corriere Della Sera γράφει πως ο Ταραντ βρέθηκε για καιρό στην Ευρώπη επισκεπτόμενος την Πορτογαλία, την Πολωνία, τη Γαλλία και την Ισλανδία. Στη συνέχεια έφτασε στην Τουρκία, στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και στο Πακιστάν, στο Κασμίρ, στο Αφγανιστάν, στην κινεζική πόλη Σινιάγκ. Υποστήριζε πως ταξιδεύει αυτοχρηματοδοτούμενος με bitcoins. Οι Νεοζηλανδοί ζήτησαν βοήθεια από τις χώρες αυτές ζητώντας πληροφορίες. Φίλοι του Τάραντ είπαν ότι ο Αυστραλός δολοφόνος άλλαξε πολύ μετά το ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα, σε μια περιοδεία που διοργάνωσαν Αμερικανοί ακροδεξιοί.

«Αναρωτιέται κανείς αν κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών συνέβη ένα είδος ριζοσπαστικοποίησης του Τάραντ» γράφει η ιταλική εφημερίδα.

Ο Τάραντ σκοπεύει να υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του στη δίκη 

Ο αυστραλός ακροδεξιός εξτρεμιστής που κατηγορείται για το μακελειό σε δύο τεμένη της Κράιστσερτς θα υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του στη δίκη και μοιάζει να «έχει τα λογικά του», δήλωσε σήμερα ο συνήγορος υπεράσπισης που διορίστηκε από δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας. Σε βάρος του Μπρέντον Τάραντ ασκήθηκε δίωξη το Σάββατο, για ανθρωποκτονίες από πρόθεση και κατά συρροή, από δικαστήριο της περιφέρειας της Κράιστσερτς, σε μια σύντομη ακροαματική διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αυστραλός έκανε μια χειρονομία με την οποία αναγνωρίζονται οι οπαδοί της «ανωτερότητας» της λευκής φυλής.

Ο δικηγόρος Ρίτσαρντ Πίτερς, που ορίστηκε από το δικαστήριο στην προκαταρκτική διαδικασία, δήλωσε πως ο 28χρονος Αυστραλός είπε «πως δεν θέλει συνήγορο». «Θέλει να υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του» στη δίκη, εξήγησε ο δικηγόρος, κρίνοντας πως δεν τίθεται θέμα για το εάν στην υπόθεση του Τάραντ ο κατηγορούμενος μπορεί να επικαλεστεί πως είχε το ακαταλόγιστο από ποινική άποψη.

Ψάχνουν τι έκανε σε Ελλάδα και Τουρκία ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας

Μπρέντον Τάραντ, ο άνθρωπος που σκόρπισε το θάνατο στη Νέα Ζηλανδία, είχε περάσει από την Ελλάδα δύο φορές μέσα στο 2016, στις 29 Νοεμβρίου και στις 10 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις έρευνες της Αστυνομίας.

Επίσης στις 20 Μαρτίου του ίδιου χρόνου ήρθε στη χώρα μας με πτήση από την Κωνσταντινούπολη και μάλιστα έμεινε μερικές μέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης και στη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο - στρατιωτικό αναλυτή, Θανάση Δρούγο, ο μακελάρης είχε επισκεφτεί τις Θερμοπύλες και τους Δελφούς, ενώ παρέμεινε αρκετές μέρες στη Φθιώτιδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι Αρχές της Νέας Ζηλανδίας και τα οποία διαβίβασε η Interpol στις Αρχές της χώρα μας, ο Τάραντ είχε χρησιμοποιήσει την Αθήνα ως ενδιάμεσο σταθμό του στο ταξίδι του στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Οι λέξεις που έγραφε πάνω στο όπλο του «Turkofagos» και «Lepanto» (η ονομασία της Ναυπάκτου) αποτέλεσαν κίνητρο για τις Αρχές να ψάξουν για την σχέση του με την Ελλάδα. Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο Θανάσης Δρούγος, ο Τάραντ έμεινε στην Ελλάδα για περίπου δύο εβδομάδες, 13 με 14 ημέρες, τον Μάρτιο του 2016.

Συγκεκριμένα έφτασε από το Κάιρο στην Αθήνα και στη συνέχεια με λεωφορείο επισκέφθηκε σημεία μεγάλης ιστορικής σημασίας. Το «δρομολόγιό» του περιλάμβανε Δελφούς, Μυκήνες και Θερμοπύλες, ενώ στη Φθιώτιδα φαίνεται να έμεινε αρκετό διάστημα.

Επισκέφθηκε επίσης Σούνιο και Σαλαμίνα και στη συνέχεια κινήθηκε βόρεια, προς Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Με λεωφορείο στη Βουλγαρία και στα τέλη του Μαρτίου αεροπορικώς ταξίδεψε από τη Σόφια με προορισμό το Βουκουρέστι.

Πιο συγκεκριμένα ο Μπράντον Τάραντ, το 2017 ταξίδεψε στην Πορτογαλία, στην Πολωνία, στη Γαλλία, στην Ισλανδία, στην Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στην Τουρκία, αλλά και στο Πακιστάν, στο Κασμίρ, στο Αφγανιστάν και στην κινεζική πόλη Σινιάγκ. Αυτά είναι μερικά από τα μέρη που επισκέφθηκε ο μακελάρης, πληρώνοντας τα έξοδά του μέσω του διαδικτυακού νομίσματος bitcoin. Έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα σε όλες τις χώρες αυτές, έτσι ώστε οι Νεοζηλανδοί να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τη δράση και τις επαφές του.

Φίλοι του Μπράντον Τάραντ είπαν ότι ο Αυστραλός δολοφόνος άλλαξε πολύ μετά το ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα, σε μια περιοδεία που διοργάνωσαν Αμερικανοί ακροδεξιοί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα