Μακελάρης Νέας Ζηλανδίας: Ταξίδεψε σε Κρήτη και Σαντορίνη, με ποιους συναντήθηκε

Μακελάρης Νέας Ζηλανδίας: Ταξίδεψε σε Κρήτη και Σαντορίνη, με ποιους συναντήθηκε

Tρεις φορές είχε επισκεφθεί την Ελλάδα ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας. O Μπρέντον Τάραντ, ο οποίος σκόρπισε το θάνατο στα δύο μουσουλμανικά τεμένη και άφησε πίσω του 50 νεκρούς, είχε βρεθεί στη χώρα μας τον Μάρτιο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2016.

Συγκεκριμένα, εισήλθε στις 29 Νοεμβρίου 2016 και στις 10 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, με πτήσεις τράνζιτ.

Νωρίτερα, στις 20 Μαρτίου 2016, ο Τάραντ, ήρθε στην Ελλάδα με πτήση από Κωνσταντινούπολη και πραγματοποίησε ολιγοήμερη παραμονή στο Ηράκλειο Κρήτης και στη Σαντορίνη.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο 29χρονος μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας, είχε μείνει τουλάχιστον 15 ημέρες στην Ελλάδα, την πρώτη φορά και – όπως φαίνεται από τους προορισμούς του – ήρθε πιθανότατα για λόγους αναψυχής.

Οι Αρχές διερευνούν την παρουσία του στην Αθήνα και το εάν ταξίδεψε σε κάποια άλλη πόλη.

Με ποιους συναντήθηκε στην Ευρώπη ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας

Ο μακελάρης που σκόρπισε το θάνατο σε δυο τεμένη στο Κραιστσερτς, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Independent που επικαλείται πηγές ασφαλείας, ήρθε στην Ευρώπη την περίοδο με τις εντάσεις που ακολούθησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσε τότε ο Isis, αλλά και τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.

Στο ακροδεξιό, ρατσιστικό «μανιφέστο» του ο Τάραντ υποστηρίζει πως μόνο ο όμιλος Knights Templar του Νορβηγού μακελάρη Άντερς Μπρέιβικ που δολοφόνησε 77 ανθρώπους το 2011 γνώριζε το σχέδιό του, αλλά δήλωσε ότι «το δωρίζει σε πολλές εθνικιστικές ομάδες και αλληλεπιδρά με πολλές άλλες».

Μάλιστα ο μακελάρης ομολογεί πως αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επίθεση στα δυο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία, πριν από δυο χρόνια και ενώ βρισκόταν σε διακοπές στη Δυτική Ευρώπη και συγκεκριμένα στις αρχές του 2017.

Ακόμη ισχυρίστηκε πως είχε σύντομη επαφή με τον άλλο μακελάρη, τον Νορβηγό Μπρέιβικ, το «μανιφέστο» του οποίου έχει εμπνεύσει διάφορους ακροδεξιούς και φασίστες σε όλον τον κόσμο. Μάλιστα τόνισε πως συναντήθηκε και με οπαδούς του οι οποίοι αποκαλούνται «Ναΐτες Ιππότες », στους οποίους μίλησε για το μακελειό που ετοιμάζει στη Νέα Ζηλανδία και μάλιστα έλαβε και την “ευλογία” τους.

Το «μανιφέστο» του μακελάρη στη Νέα Ζηλανδία αναρτήθηκε μάλιστα στο δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων 8chan με αίτημα σε ανώνυμους χρήστες να διαδώσουν το μήνυμά του σε όλο τον κόσμο. Στο 8chan ένας χρήστης χαιρέτησε τον Τάραντ ως «τον επόμενο Μπρειβικ», ενώ ανώνυμοι χρήστες χαιρετίζουν ανοιχτά τη σφαγή στο Κραστσερτς.

Τα ταξίδια του μακελάρη με bitcoins

Όπως γράφει η Corriere Della Sera ,ο Τάραντ βρέθηκε για καιρό στην Ευρώπη και συγκεκριμένα ταξίδεψε στην Πορτογαλία ,στην Πολωνία, τη Γαλλία και την Ισλανδία. Στη συνέχεια πήγε στην Τουρκία, στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και στο Πακιστάν, στο Κασμίρ, στο Αφγανιστάν, στην κινεζική πόλη Σινιάγκ .

«Αυτά είναι μερικά από τα μέρη που επισκέφθηκε ο Ταραντ ο οποίος ταξιδεύει – λέει – αυτοχρηματοδοτουμενος με bitcoins. Οι Νεοζηλανδοί ζήτησαν βοήθεια από τις χώρες αυτές ζητώντας πληροφορίες. Φίλοι του Τάραντ είπαν ότι ο Αυστραλός δολοφόνος άλλαξε πολύ μετά το ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα, σε μια περιοδεία που διοργάνωσαν αμερικανοί ακροδεξιοί . Αναρωτιέται κανείς αν κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών συνέβη ένα είδος ριζοσπαστικοποίησης του Ταραντ» γράφει η ιταλική εφημερίδα.

Το «μανιφέστο» και η Generation Identity

«Το μανιφέστο των 16.000 λέξεων του Ταραντ δεν είναι νέο – οι ιδέες, οι ιδεολογίες που χρησιμοποιήθηκαν έχουν εξαπλωθεί εδώ και καιρό από ακροδεξιές ομάδες και φιγούρες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και την Ευρώπη» γράφει ο Independent.

Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ ΜΠΕ πηγές ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας η φράση του Ταραντ «πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη του λαού μας και ένα μέλλον για τα λευκά παιδιά» έχει διατυπωθεί από ακροδεξιούς τρομοκράτες ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της νεοναζιστικής ομάδας της «Εθνικής Δράσης» στη Βρετανία.

Εκτός από τον μακελάρη στη Νέα Ζηλανδία υπάρχουν και άλλοι υποστηρικτές της θεωρίας της συνωμοσίας με στόχο τη «γενοκτονία των λευκών», όπως η πρώην δημοσιογράφος Κάιτ Χόπκινς , ο Αλεξ Τζοόυνς του InfoWars και η Καναδή YouTuber Λόρεν Σαουθερν. Μια εναλλακτική εκδοχή της ίδιας θεωρίας, διαδίδεται από την πανευρωπαϊκή Ακροδεξιά εθνικιστική ομάδα «Generation Identity» που επιλέχθηκε από τον Ταραντ στο μανιφέστο του.

Όπως αναφέρει ο Independent, το παράρτημα της Generation Identity στη Βρετανία, ιδρύθηκε το 2017 και έχει στείλει μέλη του σε στρατόπεδα εκπαίδευσης στη Γαλλία , ενώ παράλληλα δημοσιεύει εμπρηστικές διαφημίσεις στα πανεπιστήμια και διοργανώνει διαμαρτυρίες.

Η πραγματική συμμετοχή της οργάνωσης αυτής στη Βρετανία είναι μικρή, αλλά έχει ενισχυθεί με Ακροδεξιά στοιχεία ,μεταξύ των οποίων τον ακτιβιστή κατά του Ισλάμ, Τόμι Ρόμπινσον. Πριν την απαγόρευση του κύριου λογαριασμού της στο Twitter, η Ακροδεξιά Generation Identity δημοσίευσε συχνά κατασκευασμένα μη επαληθευμένα στατιστικά στοιχεία και ισχυρισμούς για την «αντικατάσταση» των λευκών ατόμων στις βρετανικές πόλεις και την μείωση των «λευκών» γεννήσεων .

Η δημογραφική αλλαγή στην Ευρώπη και η συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ενσωματωθούν οι μετανάστες, έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ακροδεξιά και οδήγησε σε αύξηση της υποστήριξης των ακροδεξιών λαϊκιστικών κομμάτων τα τελευταία χρόνια, εκτιμούν επιστήμονες στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων συνδέονται με τους πολιτιστικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες στις νέες οικογένειες μεταναστών και συγκλίνουν με τον τοπικό πληθυσμό με την πάροδο του χρόνου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα