Ο μακελάρης της Ν.Ζηλανδίας ταξίδευε τακτικά στα Βαλκάνια και την Τουρκία - Έρευνες στις χώρες που ταξίδεψε

Ο μακελάρης της Ν.Ζηλανδίας ταξίδευε τακτικά στα Βαλκάνια και την Τουρκία  - Έρευνες στις χώρες που ταξίδεψε

Οι αρχές της Βουλγαρίας ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με τα κίνητρα της επίσκεψης στη Βουλγαρία τον Νοέμβριο του 2018 του ακροδεξιού εξτρεμιστή, που διέπραξε την πολύνεκρη επίθεση εναντίον δύο τεμενών στη Νέα Ζηλανδία.

O 28χρονος Αυστραλός, είχε διαμείνει στη Βουλγαρία το διάστημα «9ης- 15ης Νοεμβρίου 2018», επισήμανε ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας Σοτίρ Τσατσάροφ. Έρευνα ξεκίνησε για να καθοριστεί εάν «η εκδοχή που εκείνος παρουσίασε, σύμφωνα με την οποία ήθελε να ανακαλύψει ιστορικά αξιοθέατα και να μελετήσει την ιστορία των βαλκανικών χωρών, είναι σωστή ή εάν είχε άλλους στόχους», εξήγησε ο εισαγγελέας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μλάντεν Μαρίνοφ ανέφερε ότι η έρευνα στοχεύει να αποσαφηνίσει «τα κίνητρα» της επίσκεψης του Αυστραλού και τις ενδεχόμενες «επαφές με άλλα πρόσωπα». Στα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι βουλγαρικές αρχές δεν υπάρχουν «δεδομένα τρομοκρατικής δράσης και επαφών αυτού του προσώπου στη Βουλγαρία», διευκρίνισε ο εισαγγελέας.

Οι ερευνητές, εξάλλου, έχουν ήδη στη διάθεσή τους συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη διαμονή του στη Βουλγαρία: αφίχθη στη Σόφια από το Ντουμπάι την 9η Νοεμβρίου, ενοικίασε ένα όχημα τη 10η Νοεμβρίου και «επισκέφθηκε ιστορικά αξιοθέατα» σε 10 περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον εισαγγελέα. Έφυγε από τη Βουλγαρία τη 15η Νοεμβρίου με πτήση για το Βουκουρέστι, όπου ενοικίασε ένα αυτοκίνητο για να επισκεφθεί την Ουγγαρία, διευκρίνισε ο ίδιος.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αυστραλός μετέβη στη νοτιοανατολική Ευρώπη: σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχε επίσης επισκεφθεί, για σύντομο χρονικό διάστημα, τα Βαλκάνια το διάστημα 28ης-30ης Δεκεμβρίου του 2016, όπου ταξίδεψε με λεωφορείο στη Σερβία, στην Κροατία, στο Μαυροβούνιο και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η Βουλγαρία διευκρινίζει ότι βρίσκεται σε επαφή στο πλαίσιο αυτής της έρευνας με τις αρχές στις ΗΠΑ, στη Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο.

Τακτικός επισκέπτης και της Τουρκίας

Ο φερόμενος ως δράστης της πολύνεκρης επίθεσης εναντίον δύο τεμενών στη Νέα Ζηλανδία είχε επισκεφθεί αρκετές φορές την Τουρκία, όπου οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για να μπορέσουν να καταγράψουν τις δραστηριότητές του και τις επαφές που είχε, είπε ένας Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Το πρόσωπο αυτό, ένας ακροδεξιός εξτρεμιστής από την Αυστραλία, «μετέβη πολλές φορές στην Τουρκία και διέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα» δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τη συχνότητα, τη διάρκεια ή τις ακριβείς ημερομηνίες των επισκέψεών του Αυστραλού.

«Σκεφτόμαστε ότι ο ύποπτος μπόρεσε να μεταβεί σε άλλες χώρες (από την Τουρκία) στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Ξεκινήσαμε έρευνα για τις μετακινήσεις του και τις επαφές του υπόπτου εντός της χώρας» σημείωσε η πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Γύριζε ανά την υφήλιο, λέει η Πρωθυπουργός της Ν.Ζηλανδίας

Η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι ο ύποπτος για το μακελειό στο Κράιστσερτς ταξίδευε σε ολόκληρο τον κόσμο και δεν διέμενε στη χώρα πολύ καιρό. Όπως ανέφερε, ο φερόμενος ως δράστης ήταν υπήκοος Αυστραλίας «που ταξίδευε σποραδικά στη Νέα Ζηλανδία, όπου διέμενε για διάφορα χρονικά διαστήματα».

«Δεν θα τον περιέγραφα ως επί μακρόν διαμένων» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το όνομά του δεν ήταν καταγεγραμμένο σε καμία λίστα παρακολούθησης στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία. Σύμφωνα με τη πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, ο ύποπτος διέθετε ένα μικρό οπλοστάσιο ημιαυτόματων όπλων και είχε άδεια οπλοφορίας. «Ο δράστης ήταν κάτοχος άδειας οπλοφορίας (…) την οποία είχε αποκτήσει τον Νοέμβριο του 2017» είπε η Άρντερν.

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι οι νόμοι μας για τα όπλα θα αλλάξουν» υποσχέθηκε η ίδια. Τα θύματα της πολύνεκρης επίθεσης ήταν μεταξύ άλλων από το Πακιστάν, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία και τη Μαλαισία, ανέφερε η Τζασίντα Άρντερν. 

Παγκόσμιος θρήνος για τα δεκάδες θύματα

Τουλάχιστον 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις που διαπράχθηκαν στα δύο κατάμεστα τεμένη στην Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, λίγη ώρα αφού είχε αρχίσει η προσευχή της Παρασκευής. Η αστυνομία ενημέρωσε πως έχει προχωρήσει σε τέσσερις συλλήψεις, προσθέτοντας πως μπόρεσε να εξουδετερώσει πολλούς αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Αυτόπτες μάρτυρες αφηγήθηκαν φρικιαστικές σκηνές. Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται παιδιά και γυναίκες. Η αστυνομία απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην αναπαράγουν «εξαιρετικά οδυνηρές εικόνες» στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ο δράστης μετέδωσε απευθείας την έφοδό του εναντίον ανυποψίαστων πιστών στο ένα από τα τεμένη.

Εντείνονται τα μέτρα ασφάλειας σε διάφορες χώρες του κόσμου

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια, μετά το μακελειό με 49 νεκρούς σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία. "Ενημέρωσα την πρωθυπουργό ότι είμαστε αλληλέγγυοι προς τη Νέα Ζηλανδία κι ότι οποιαδήποτε βοήθεια μπορούν να προσφέρουν οι ΗΠΑ, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε", ανέφερε ο Τραμπ με μήνυμά του στο Twitter.

Εν τω μεταξύ, εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας σε τεμένη στις ΗΠΑ, στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, όπου ένοπλος σκότωσε 49 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 40 σε δύο τεμένη, κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής.

Η αστυνομία στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις της χώρας ανέφερε ότι αύξησε τις περιπολίες σε τεμένη και σε άλλους χώρους λατρείας, ως προληπτικό μέτρο, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις συγκεκριμένης απειλής. Στο μανιφέστο του ο μακελάρης εξήρε τον Τραμπ ως ένα «σύμβολο της ανανεωμένης λευκής ταυτότητας και του κοινού σκοπού».

Αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας σήμερα σε τεμένη και σε πολλές πόλεις του Καναδά μετά την αιματηρή επίθεση στη Νέα Ζηλανδία, με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να δηλώνει ότι «συμμερίζεται το πένθος των Νεοζηλανδών και των μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο». Η σημαία του Καναδά έξω από το Κοινοβούλιο της Οττάβας είναι μεσίστια από σήμερα το πρωί «στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων στα δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Στον απόηχο αυτής της επίθεσης, «η αστυνομική παρουσία θα ενισχυθεί» στο Τορόντο περιμετρικά των χώρων λατρείας, «ιδιαιτέρως των τεμενών», ανακοίνωσε η αστυνομία στη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά, όπου βρίσκονται περίπου 60 τεμένη. Επίσης, στο Μόντρεαλ, θα υπάρξει μια «ειδική» αστυνομική επιχείρηση επιτήρησης, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η τοπική αστυνομία. Στο Κεμπέκ, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου «ενίσχυσαν την προστασία περιμετρικά των τεμενών», σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο Τύπου.

Τα βαθιά συλλυπητήριά της στη Νεοζηλανδή ομόλογό της Γιασίντα 'Αρντερν, εξέφρασε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε επικοινωνία που είχε μαζί της για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στα δύο τεμένη στο Κρίστσερτς. Η Τερέζα Μέι χαρακτήρισε «άθλια» τη στοχοποίηση μουσουλμάνων που βρισκόταν στον χώρο λατρείας τους και δήλωσε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να στηρίξει τη Νέα Ζηλανδία με όποιον τρόπο μπορεί. 

«Από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο βρετανικό έδαφος γνωρίζουμε πολύ καλά τον πόνο που προκαλούν τέτοιες τρομακτικές επιθέσεις. Όπως η Νέα Ζηλανδία στάθηκε στο πλευρό μας έτσι και εμείς στεκόμαστε δίπλα τους, και στους μουσουλμάνους της Νέας Ζηλανδίας, της Βρετανίας και όλου του κόσμου», αναφέρει σε δήλωσή της και καταλήγει: «Δεν πρέπει να υπάρχει χώρος στις κοινωνίες για την άθλια ιδεολογία που κινεί και ενθαρρύνει το μίσος και τον φόβο. Μαζί θα νικήσουμε αυτούς που επιδιώκουν να καταστρέψουν τις αξίες μας και τον τρόπο ζωής μας και θέλουν να μας διχάσουν».

 

 

ant1news.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα