Με τραγούδι των Σέρβων Τσέτνικς υπέρ του Κάρατζιτς ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας

Με τραγούδι των Σέρβων Τσέτνικς υπέρ του Κάρατζιτς ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας

Ένα τραγούδι που άκουγαν οι Τσέτνικς, οι εθνικιστές Σέρβοι που ενεπλάκησαν στον πόλεμο της Βοσνίας και διέπραξαν άνευ προηγουμένου, στην μεταπολεμική Ευρώπη, βιαιότητες κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένης και της σφαγής της Σρεμπρένιτσα, άκουγε ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με τη Daily Sabah.

Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι πρόκειται για τραγούδι που υμνεί τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, τον Σερβοβόσνιο εθνικιστή ηγέτη που έμεινε γνωστός ως «ο χασάπης των Βαλκανίων». Τιτλοφορείται «από το Μπίχατς στο χωριό Πέτροβατς».

Η Dialy Sabah επικαλείται Βόσνιους με τους οποίους συνομίλησε, και οι οποίοι ανέφεραν ότι οι Σέρβοι συνήθιζαν να αναπαράγουν το εν λόγω τραγούδι ενώ κατευθύνονταν στις εμπόλεμες ζώνες κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, όταν η πολυπληθής μουσουλμανική κοινότητα της περιοχής βρέθηκε στο στόχαστρο των Σέρβων εθνικιστών. Η αναφορά στα δύο χωριά αποτελούσε ευθεία αναφορά στη Μεγάλη Σερβία, καθώς το Μπίχατς αποτελούσε μία μουσλουμανική πόλη μέσα στη Βοσνία.

Ο Κάρατζιτς παραμένει στη φυλακή καθώς κρίθηκε ένοχος για σειρά βαρύτατων κατηγοριών που αφορούν εγκλήματα πολέμου, για την εμπλοκή του σε όσα φρικιαστικά έλαβαν χώρα στον πόλεμο της Βοσνίας.

Είναι ενδιαφέρον, σημειώνει η εφημερίδα, ότι ο επιτιθέμενος τραγουδάει το τραγούδι που επαινεί τον Κάραζιτς μόλις πέντε ημέρες πριν από την ανακοίνωση της δεύτερης δικαστικής απόφασης για τη δίκη εγκλημάτων πολέμου στη Χάγη.

Η Daily Sabah διερωτάται πώς ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας, ένας αυστραλός με καταγωγή από την Σκωτία, γνώριζε το εν λόγω τραγούδι. Σημειώνει ότι πολλοί Τσέτνικς, που συνεργάστηκαν πολλές φορές με τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δραπέτευσαν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία μετά την επικράτηση των Παρτιζάνων του Τίτο και τη δημιουργία της σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα