Βαριά ήττα της Μέι και θρίλερ με το Brexit - Νέα ψηφοφορία την Τετάρτη για έξοδο "χωρίς συμφωνία"

Βαριά ήττα της Μέι και θρίλερ με το Brexit - Νέα ψηφοφορία την Τετάρτη για έξοδο "χωρίς συμφωνία"

Νέα βαριά ήττα για την Μέι στην κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit το βράδυ της Τρίτης, αφού απορρίφθηκε και αυτή η συμφωνία με ψήφους 391 κατά και 242 υπέρ. 

Μετά την καταψήφιση της συμφωνίας, θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμη ψηφοφορίες. Η πρώτη την Τετάρτη ώστε να αποφασιστεί αν θα υπάρξει αποχώρηση δίχως συμφωνία. Η δεύτερη την Πέμπτη, για να αποφασιστεί η μονομερής αναβολή του άρθρου 50, της ημερομηνίας αποχώρησης.

Λίγο πριν την έναρξη της σημερινής, κρίσιμης συνεδρίασης, ο Νομικός Σύμβουλος της κυβέρνησης Τζέφρι Κοξ, γνωμοδότησε ότι τα νέα δεδομένα δεν διασφαλίζουν την μονομερή αποχώρηση της Βρετανίας από το backstop, σε περίπτωση που η ΕΕ τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όσον αφορά την διάρκεια του. Πρόκειται για μια σιβυλλική γνωμοδότηση η οποία βασίζεται σε υποθετικές καταστάσεις, που δεν είναι σαφές, εκ προοιμίου πως και αν θα επηρεάσει τους επικριτές της κυβέρνησης.

Από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες επιμένουν πως αυτή είναι η τελευταία προσφορά τους. «Δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες ερμηνείες επί των ερμηνειών για το backstop. Ή θα ψηφιστεί η συμφωνία ή δεν θα υπάρξει Brexit», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η Τερέζα Μέι πρόσθεσε, ότι «είναι η τελευταία ευκαιρία για τους βουλευτές να αρθούν στο ύψος της αποστολής τους, ώστε να μην πέσει η χώρα στο κενό».

Η Βρετανία θα λάβει μια μεταβατική περίοδο στη μετά-Brexit εποχή, μόνο αν η Βουλή των Κοινοτήτων επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης, δήλωσε λίγο πριν από την ψηφοφορία ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, λίγο πριν την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί της Συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι με τις Βρυξέλλες.

«Ακούγοντας τη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων: φαίνεται να υπάρχει μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να επωφεληθεί από μια μεταβατική περίοδο χωρίς την ύπαρξη της Συμφωνίας Αποχώρησης», ανέφερε ο Μπαρνιέ με ανάρτησή του στο Twitter.

«Να είμαι ξεκάθαρος: η μόνη νομική βάση για μια μετάβαση είναι η Συμφωνία Αποχώρησης. Καμία συμφωνία για αποχώρηση σημαίνει καμία μετάβαση».

 

.topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα