Επιμένει το BBC: Υπάρχει "μακεδονική μειονότητα" στην Ελλάδα

Επιμένει το BBC: Υπάρχει "μακεδονική μειονότητα" στην Ελλάδα

Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC φέρεται να επιμένει στην ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και στα όσα υποστηρίζονται στο σχετικό δημοσίευμα που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και παρεμβάσεων.

Το επίμαχο δημοσίευμα περί «μακεδονικής μειονότητας» τροποποιήθηκε από το BBC, μετά από το σάλο που προκλήθηκε αλλά και μετά την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε στο κρατικό βρετανικό δίκτυο ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο, Δημήτρης Καραμήτσος -Τζιράς.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, το BBC απαντώντας στον πρόεδρο της Ένωσης Μακεδόνων Μεγάλης Βρετανίας, Ανδρέα Πετρίδη, υποστηρίζει ότι «ο αριθμός των σλαβόφωνων ή των μακεδονικής εθνότητας απογόνων στην Ελλάδα είναι αδύνατον να υπολογιστεί με ακρίβεια». 

Απαντώντας σε επιστολή διαμαρτυρίας του κ. Πετρίδη για το επίμαχο ρεπορτάζ, το BBC φέρεται να υποστηρίζει πάντως ότι δεν έκανε λόγο για «μεγάλη καταπιεσμένη μειονότητα».

Επίσης, σύμφωνα με όσα επικαλείται ο ΣΚΑΪ, το βρετανικό δίκτυο παρέπεμψε τον κ. Πετρίδη στην παράγραφο του δημοσιεύματος που ανέφερε ότι «ο ιστορικός Λεωνίδας Εμπειρίκος υπολογίζει ότι πάνω από 100.000 [σλαβόφωνοι ή «μακεδονικής» εθνότητας απόγονοι] ζουν ακόμα στην ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, ωστόσο μόνο 10.000-20.000 θα ταυτοποιούνταν ως μέλη μιας μειονότητας».

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο κ. Πετρίδης είχε αναφερθεί στις αντιφάσεις που υπήρχαν στο ρεπορτάζ, καθώς από τη μία αναφερόταν ότι η «μακεδονική γλώσσα» είχε απαγορευθεί επί Ιωάννη Μεταξά και από την άλλη ότι «η μακεδονική γλώσσα δεν έχει απαγορευθεί επισήμως στην Ελλάδα».

Το BBC υποστηρίζει ότι στο δημοσίευμα καθίσταται σαφές ότι η γλώσσα αυτή δεν έχει απαγορευθεί επισήμως «εδώ και δεκαετίες».

Παράλληλα, το βρετανικό δίκτυο δεν παίρνει θέση στα περί μονόπλευρου δημοσιεύματος που επισημαίνει ο κ. Πετρίδης, καθώς οι επίσημες ελληνικές θέσεις είχαν ελάχιστη έκταση, ενώ κατηγορούσε την Ελλάδα, ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το BBC αναφέρει τέλος ότι δεν κατανοεί την επισήμανση του προέδρου της Ένωσης Μακεδόνων Μεγάλης Βρετανίας ότι την υποτιθέμενη αυτή μειονότητα εκπροσωπεί ένα κόμμα με αντίστοιχες πεποιθήσεις και ελάχιστη εκλογική απήχηση.

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα