Μύδροι Κόεν κατά Τραμπ: Ρατσιστής, απατεώνας, ψεύτης και δόλιος

Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του προέδρου των ΗΠΑ προειδοποίησε σήμερα τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές που αμφισβήτησαν την ειλικρίνειά του κατά την κατάθεσή του σε μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων να μην κάνουν το ίδιο λάθος που έκανε και εκείνος, παρέχοντας προστασία στον Ντόναλντ Τραμπ.

"Έκανα το ίδιο πράγμα που κάνετε εσείς τώρα, επί δέκα χρόνια. Προστάτευα τον κ. Τραμπ για δέκα χρόνια. Οι άνθρωποι που ακολουθούν τον κ. Τραμπ τυφλά όπως έκανα εγώ θα υποστούν τις ίδιες συνέπειες με εμένα" τόνισε.

Οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές προσπάθησαν επανειλημμένα να κλονίσουν τον Κόεν και να υποβαθμίσουν τα λεγόμενά του, παρουσιάζοντάς τον σαν αμετανόητο ψεύτη που επωφελήθηκε από τα οικονομικά εγκλήματα. Υποστηρίζουν επίσης ότι η κατάθεση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας των Δημοκρατικών να παραπέμψουν τον Τραμπ.

"Δεν πιστεύω ότι ο Μάικλ Κόεν είναι ικανός να πει την αλήθεια", δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Τζέιμς Κόμερ.

Όταν ρωτήθηκε από έναν Δημοκρατικό βουλευτή αν γνωρίζει ο ίδιος αν υπάρχουν άλλες παράνομες πράξεις που συνδέονται με τον Τραμπ και οι οποίες δεν αναφέρθηκαν στην Επιτροπή σήμερα, ο Κόεν απάντησε, χωρίς να διστάσει: "Ναι, και για άλλη μια φορά (σας λέω) ότι αποτελούν μέρος της έρευνας που διεξάγεται" από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο του έχει ζητήσει να μην αναφερθεί δημοσίως σε αυτές.

"Ρατσιστής" ο Τραμπ, κατά τον Κόεν

Για να στηρίξει τον χαρακτηρισμό του "ρατσιστή", που απέδωσε στον Τραμπ, ο Κόεν είπε στα μέλη της Επιτροπής: "Η χώρα είδε τον κ. Τραμπ να φλερτάρει τους υπέρμαχους της λευκής φυλής και τους δογματικούς. Τον ακούσατε να χαρακτηρίζει τα φτωχότερα κράτη «σκατοχώρες». Σε ιδιωτικές συζητήσεις, είναι ακόμη χειρότερος" είπε και αφηγήθηκε μια σειρά από περιστατικά στα οποία υπήρξε μάρτυρας.

"Μια μέρα με ρώτησε αν μπορώ να κατονομάσω μια χώρα που κυβερνάται από κάποιον μαύρο και δεν είναι σκατοχώρα. Εκείνη την εποχή, πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα".

"Ήμασταν στο αυτοκίνητο και διασχίζαμε μια δύσκολη συνοικία του Σικάγο. Είπε ότι ο μόνο οι μαύροι μπορούν να ζουν έτσι".

"Και μου είπε ότι οι μαύροι δεν θα τον ψήφιζαν ποτέ επειδή είναι πολύ ηλίθιοι".

Η χειρότερη εκδοχή του εαυτού του

Σύμφωνα με τον Κόεν, αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ μετατράπηκε στη "χειρότερη εκδοχή του εαυτού του".

"Είναι ικανός να συμπεριφέρεται ευγενικά, όμως δεν είναι ευγενικός. Είναι ικανός να κάνει γενναιόδωρες πράξεις, αλλά δεν είναι γενναιόδωρος. Είναι ικανός να μείνει πιστός, όμως είναι βασικά άπιστος", είπε περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα τον πρόεδρο.

Ο Τραμπ υπερέβαλε την αξία των περιουσιακών στοιχείων του "όταν αυτό εξυπηρετούσε τους σκοπούς του", όπως όταν προσπάθησε να συμπεριληφθεί στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ενώ από την άλλη υποτιμούσε την αξία τους για να πληρώσει μικρότερους φόρους.

Ο Κόεν υποστήριξε ότι ο πελάτης του ζήτησε να του βρει έναν "ψεύτικο πλειοδότη" ο οποίος θα αγόραζε ένα πορτρέτο του σε δημοπρασία. Ο στόχος ήταν να διασφαλίσει ότι η τιμή του πίνακα θα ήταν η υψηλότερη της ημέρας. Ο πλειοδότης αγόρασε τελικά το πορτρέτο έναντι 60.000 δολαρίων και κατόπιν ο Τραμπ έδωσε οδηγίες στο φιλανθρωπικό Ίδρυμα Τραμπ να του επιστρέψει τα χρήματα.

Μια άλλη συχνή πρακτική του Κόεν ήταν να τηλεφωνεί σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στους οποίους οφείλονταν χρήματα και να τους δηλώνει ότι δεν θα έπαιρναν τα λεφτά τους ή ότι θα λάμβαναν μικρότερα ποσά. "Όταν είπα στον Τραμπ για την επιτυχία μου, το γλέντησε", ισχυρίστηκε.

Για το "χρυσό συμβόλαιο" της Novartis

Σχετικά με τη σύμβαση, ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, που υπέγραψε με τη Novartis μετά την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία, ο Κόεν είπε ότι η ελβετική φαρμακοβιομηχανία ήθελε από εκείνον να γίνει λομπίστας της.

"H Novartis μου έστειλε το συμβόλαιο που ανέφερε συγκεκριμένα ότι ήθελαν να ασκώ παρασκηνιακά πιέσεις. Ότι ήθελαν από εμένα να παρέχω πρόσβαση στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου", είπε, τονίζοντας ότι ο ίδιος διέγραψε αυτήν την παράγραφο και έγραψε ότι δεν θα γίνει λομπίστας, υπογράφοντας με τα αρχικά του.

Η Novartis είναι μία από τις πολλές εταιρείες που πλήρωναν τον Κόεν, μέσω της εταιρείας συμβούλων Essential Consultants, μετά τις εκλογές του 2016, για να έχουν πρόσβαση στην κυβέρνηση. Ο δικηγόρος είπε σήμερα ότι πρόσφερε στη φαρμακοβιομηχανία αυτοπρόσωπη και τηλεφωνική επικοινωνία "όποτε το χρειαζόταν" και υπολόγισε ότι μίλησε με στελέχη της περίπου έξι φορές.

"Έξι φορές;! Γουάου! 200.000 δολάρια το τηλεφώνημα", του απάντησε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μαρκ Μίντοους.

Όταν αποκαλύφθηκαν οι πληρωμές της Novartis στον Κόεν, πέρσι, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραδέχτηκε ότι το συμβόλαιο αυτό ήταν "λάθος" και ότι θα έπρεπε να τον έχει απολύσει από τον Μάρτιο του 2017.

Ο Μάικλ Κόεν υποστηρίζει ότι απείλησε 500 ανθρώπους ή φορείς κατόπιν εντολής του Τραμπ

Ο Μάικλ Κόεν, ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ισχυρίστηκε σήμερα, καταθέτοντας σε Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι απείλησε σχεδόν 500 ανθρώπους ή φορείς μέσα σε μια δεκαετία, κατόπιν οδηγιών του εντολέα του.

"Πόσες φορές σας διέταξε ο κ. Τραμπ να απειλήσετε κάποιο πρόσωπο ή φορέα εκ μέρους του;" ρώτησε η Δημοκρατική βουλευτής Τζάκι Σπέιερ.

"Αρκετές", απάντησε ο Κόεν.

Η βουλευτής επέμεινε, αρχίζοντας να ρωτάει αν ήταν 50, 100, 200 και όταν έφτασε στον αριθμό 500 ο Κόεν την σταμάτησε και είπε: "Πιθανότατα".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα