Χάος στη Βενεζουέλα - O Mαδούρο έκλεισε τα σύνορα με τη Βραζιλία

Χάος στη Βενεζουέλα - O Mαδούρο έκλεισε τα σύνορα με τη Βραζιλία

 Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έκλεισε μέρος των συνόρων της με την Κολομβία για να αποτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έδωσε εντολή την Παρασκευή (το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) να κλείσουν τα σύνορα με την Κολομβία στην Πολιτεία Τάτσιρα (δυτικά), που γειτονεύει με την πόλη Κουκουτά της Κολομβίας, από την οποία ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό σχεδιάζει να μπουν στη χώρα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Εξαιτίας των σοβαρών και παράνομων απειλών τις οποίες διατύπωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας εναντίον της ειρήνης και της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσουν πλήρως προσωρινά όλες οι διελεύσεις μεταξύ των δύο κρατών στην Πολιτεία Τάτσιρα», γνωστοποίησε μέσω Twitter η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, η Ντέλσι Ροδρίγκες.

«Η ομαλότητα στα σύνορα θα αποκατασταθεί όταν οι ωμές πράξεις βίας εναντίον του λαού μας και του εδάφους μας τεθούν υπό έλεγχο», συμπλήρωσε η Ροδρίγκες.

Στον ποταμό Τάτσιρα, που αποτελεί φυσικό σύνορο της Βενεζουέλας με την Κολομβία, υπάρχουν τρεις γέφυρες που ήταν ανοικτές. Ανάμεσα σ' αυτές είναι η γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ, στην πόλη Σαν Αντόνιο, που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι που κινούνται με τα πόδια.

Μια τέταρτη γέφυρα, η Τιενδίτας, που συνδέει το έδαφος τη Βενεζουέλας με την Κουκουτά, παραμένει κλειστή από τις αρχές του Φεβρουαρίου.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας περίπου πενήντα κυβερνήσεις, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ, μετέβη στην Κουκουτά την Παρασκευή, αψηφώντας τη δικαστική διαταγή που του απαγορεύει να εγκαταλείψει την επικράτεια, κι ανέβηκε στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας υποστήριξης της αντιπολίτευσης που οργάνωσε ο μεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Ο Γκουαϊδό θέλει να μπει σήμερα στη Βενεζουέλα η ανθρωπιστική βοήθεια που εστάλη από τις ΗΠΑ και συγκεντρώνεται από την 7η Φεβρουαρίου σε αποθήκες στην Κουκουτά.

Βενεζουέλα: Δύο νεκροί, 15 τραυματίες από πυρά στρατιωτών 

Δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 τραυματίστηκαν στα σύνορα ανάμεσα στη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία μετά από συμπλοκές με τον στρατό.

Πλήθος πολιτών προσπάθησε να εμποδίσει τον στρατό να αποκλείσει τον δρόμο απ’ όπου θα περνούσε η ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση “Καπέ Καπε” μια  ιθαγενής και ο σύζυγός της σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 άλλα μέλη της φυλής Πέμον, από την πόλη Γκραν Σαμπάνα, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης από την αυτοκινητοπομπή της Εθνοφρουράς».

Η Γκραν Σαμπάνα βρίσκεται στην πολιτεία Μπολίβαρ στη Βενεζουέλα, στα σύνορα με τη Βραζιλία και στην απέναντι πλευρά των συνόρων έχει μεταφερθεί και αποθηκευθεί ανθρωπιστική βοήθεια για τον λαό της Βενεζουέλας.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν μέλη της κοινότητας προσπάθησαν να εμποδίσουν τα στρατιωτικά οχήματα να περάσουν και να φτάσουν στα σύνορα με τη Βραζιλία. Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διέταξε το κλείσιμο των συνόρων με τη Βραζιλία, αρνούμενος να δεχτεί την ανθρωπιστική βοήθεια που, όπως υποστηρίζει, αποτελεί ένα πρόσχημα για μια στρατιωτική επέμβαση με στόχο την ανατροπή του.

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό έσπευσε να διαμηνύσει μέσω twitter ότι όσοι άνοιξαν πυρ κατά των ιθαγενών με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η άτυχη γυναίκα, δεν θα μείνουν ατιμώρητοι. Κάλεσε τον αρχηγό του στρατού Jesus Mantilla Oliveros και τον διοικητή της επαρχίας, Alberto Mirtiliano Bermúdez είτε να συλλάβουν εκείνους που άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τη γυναίκα ή θα είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι. Έστειλε δε κι ένα μήνυμα προς το στρατό, που εξακολουθεί να στηρίζει τον Μαδούρο: «έως αύριο θα πρέπει να αποφασίσετε πως θέλετε να σας θυμούνται. Ξέρουμε ποιοι είναι με το λαό, το έχουν κάνει πολύ ξεκάθαρο. Αύριο, μπορείτε να το αποδείξετε!».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα