Ζάεφ: Εγώ και ο Τσίπρας φοβόμασταν ότι οι Πρέσπες θα μας καθιστούσε πολιτικά νεκρούς

Ζάεφ: Εγώ και ο Τσίπρας φοβόμασταν ότι οι Πρέσπες θα μας καθιστούσε πολιτικά νεκρούς

Το πόσο μεγάλη τιμή είναι για τη χώρα του, η ένταξη στο ΝΑΤΟ, εξηγεί με συνέντευξή του στους Financial Times ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας λέει χαρακτηριστικά στη βρετανική εφημερίδα: «Μία ψήφος για τη Βόρεια Μακεδονία μας, μία ψήφος για τη Μεγάλη Βρετανία, μία ψήφος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μία για τη Γερμανία... θα είμαστε ίσοι εκεί. Είναι μία μεγάλη τιμή για εμάς».

Αναφερόμενος στις ανησυχίες της Ρωσίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο κ. Ζάεφ λέει ότι δεν αναμένει προβλήματα, καθώς δεν θεωρεί τη χώρα του απειλή για οποιονδήποτε και ότι αντίθετα θέλει μεγαλύτερη συνεργασία με τη Μόσχα.

Για τη συμφωνία για το ονοματολογικό με την Ελλάδα, η εφημερίδα γράφει ότι πολλοί συμπατριώτες του κ. Ζάεφ τον κατηγόρησαν για υπερβολικές παραχωρήσεις.

Ο κ. Ζάεφ σχολιάζει ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός φοβούνταν ότι η συμφωνία τους θα τους καθιστούσε «πολιτικά νεκρούς». Αλλά σημειώνει ότι η υποστήριξη στη συμφωνία των Πρεσπών αυξάνεται και ότι οι πολίτες «ακολουθούν ηγέτες που παίρνουν δύσκολες αποφάσεις».

Προσθέτει ότι τη στιγμή των υπογραφών στη συμφωνία η υποστήριξη στη χώρα του ανερχόταν σε μόνο 17% του πληθυσμού, ενώ τώρα το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 60%.

Στη συνέχεια ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρεται στην οικονομική προοπτική της χώρας του, λέγοντας ότι αναμένει ένα οικονομικό μέρισμα από τη συμφωνία με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Κόσμος

-
Σχολιάστε το άρθρο: