Ομαδική απόδραση κρατουμένων εν μέσω αντικυβερνητικής διαδήλωσης

Ομαδική απόδραση κρατουμένων εν μέσω αντικυβερνητικής διαδήλωσης

Εβδομήντα οκτώ κρατούμενοι στις φυλακές της πόλης Ακουίν, στο νότιο τμήμα της Αϊτής, δραπέτευσαν το μεσημέρι της Τρίτης, όπως επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της Αστυνομίας της χώρας.

Αν και διεξάγονται έρευνες για να προσδιοριστούν οι ακριβείς συνθήκες της απόδρασης, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως οι κρατούμενοι εκμεταλλεύτηκαν μια διαδήλωση κατά του Προέδρος της χώρας, μπροστά από το αστυνομικό τμήμα που βρίσκεται δίπλα στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

Να σημειωθεί ότι η χώρα βιώνει μια περίοδο έντονης πολιτικής κρίσης. Επί έξι ημέρες, αρκετές χιλιάδες άτομα διαδηλώνουν, μερικές φορές βίαια, στην πρωτεύουσα και στις επαρχίες ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ.

Οι συνθήκες στις φυλακές στην Αϊτή θεωρούνται από τις πιο απάνθρωπες στον κόσμο από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα κυριότερα προβλήματα που καταγράφονται, αφορούν τον υπερπληθυσμό στα σωφρονιστικά ιδρύματα, αλλά και τις ελλείψεις σε τρόφιμα και υγεία.

Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης είναι εν μέρει υπεύθυνη για αυτήν την κατάσταση. Τον Οκτώβριο του 2018, η έκθεση έρευνας μιας τοπικής οργάνωσης αποκάλυψε ότι τα 3/4 των 11.839 κρατουμένων στην Αϊτή εξακολουθούσαν να αναμένουν την εκδίκαση των υποθέσεών τους, μερικοί εκ των οποίων για περισσότερο από μια δεκαετία.

 

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα