Τι είναι ο "Μηχανισμός του Μοντεβιδέο" που προτείνουν Ουρουγουάη και Μεξικό για τη Βενεζουέλα

Τι είναι ο "Μηχανισμός του Μοντεβιδέο" που προτείνουν Ουρουγουάη και Μεξικό για τη Βενεζουέλα

Τη δημιουργία μηχανισμού διαλόγου χωρίς όρους και προαπαιτούμενα προτείνουν Ουρουγουάη και Μεξικό προκειμένου να αναζητηθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων στην πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα.

Οι δύο χώρες είναι από τις λίγες της Λατινικής Αμερικής που δεν έχουν αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό στη θέση του προέδρου της χώρας, μετά την αυτοανακήρυξή του, στις 23 Ιανουαρίου.

Ο Ουρουγουανός υπουργός Εξωτερικών Ροδόλφο Νιν Νοβόα και ο Μεξικανός ομόλογός του Μαρσέλο Εμπράρδ παρουσίασαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης τον «Μηχανισμό του Μοντεβιδέο», που προβλέπει διάφορες φάσεις, καθώς και τη μεσολάβηση προσωπικοτήτων διεθνούς και γενικής αποδοχής.

Διευκρίνισαν πως δεν τίθεται ως όρος η προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών, όπως αξιώνουν η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής που τάσσονται υπέρ του Γκουαϊδό. «Εάν απαιτούσαμε εκλογές σε μια τέτοια στιγμή, θα επιβάλλαμε όρους που θα έκαναν δύσκολο τον διάλογο. Είναι εκείνοι (η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας) που πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία» ανέφερε ο Νιν Νοβόα, διαβάζοντας μια κοινή ανακοίνωση των δύο κυβερνήσεων.

«Προτείνουμε τον Μηχανισμό του Μοντεβιδέο στη βάση του δικαιολογημένου ενδιαφέροντός μας και της πρόθεσής μας να συμβάλλουμε ώστε ο λαός της Βενεζουέλας και οι διάφορες εμπλεκόμενες πλευρές να μπορέσουν να βρουν μια λύση στις διαφορές τους» συμπλήρωσε.

Η κοινή πρόταση θα παρουσιαστεί σήμερα Πέμπτη στα μέρη που θα συμμετάσχουν στην πρώτη σύνοδο της διεθνούς Ομάδας Επαφής, που θα γίνει στο Μοντεβιδέο. Την Ομάδα συνέστησαν η ΕΕ, επτά ευρωπαϊκές χώρες και τέσσερις λατινοαμερικάνικες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουρουγουάης, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το Μεξικό, ο ΥΠΕΞ του οποίου θα είναι παρών στη σημερινή σύνοδο, δεν εντάχθηκε στην Ομάδα Επαφής.

 

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα