BBC: Η Ανγκελα Μέρκελ ήταν έτοιμη για Grexit το 2015. Το παρασκήνιο

BBC: Η Ανγκελα Μέρκελ ήταν έτοιμη για Grexit το 2015. Το παρασκήνιο

«Η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ήταν έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να βγει εκτός ευρωζώνης τον Ιούλιο του 2015», αποκαλύφθηκε  σε ντοκιμαντέρ για την κρίση του ευρώ που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το BBC.

Ο Φρανσουά Ολάντ, μίλησε για τις 17 ώρες διαπραγμάτευσης που έγιναν στις 12 Ιουλίου του 2015 και αποκάλυψε ότι η Ανγκελα Μέρκελ απογοητευμένη από την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί τους όρους των δανειστών ήταν έτοιμη να πει το «ναι» στην έξοδο της Ελλάδας.

«Ο Τσίπρας είπε ότι δεν μπορούσε να αποδεχθεί τους όρους που προσφέραμε. Το πρόβλημά του ήταν ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δε θα επενδύονταν στο μέλλον της Ελλάδας. Η Μέρκελ είπε ‘αποκλείεται’. Χρειαζόμαστε αυτά τα λεφτά για να μειώσουμε το χρέος σας. Πρέπει να μας αποπληρώσετε», είπε ο Γερούν Ντάισενμπλουμ.

«Η κα Μέρκελ είπε ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές και αρχές που δεν μπορούν να σπάσουν. Και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ωθήσουμε την Ελλάδα εκτός, ας είναι» εξηγεί ο κ. Ολάντ,

Στο ντοκιμαντέρ μεταφέρονται από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές οι διάλογοι μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα και οι αρνητικές αντιδράσεις και προειδοποιήσεις τους. «Του είπα ‘θα βρεθείς με τα δημοψηφίσματά του στα βαθιά σκ…ά’», λέει χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Φρανσουά Ολάντ επισημαίνει ότι είπε στον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ του δημοψηφίσματος: «Κέρδισες, αλλά η Ελλάδα έχασε. Υπάρχουν εκείνοι που ποτέ δεν ήθελαν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και στην επόμενη σύνοδο της ΕΕ πιθανότατα θα αποφασίσουν να αποβάλουν την Ελλάδα. Μου είπε ‘ δεν το θέλω αυτό’. Του έθεσα λοιπόν το πολύ σημαντικό ερώτημα. Θέλεις να μείνεις στην ευρωζώνη ή όχι;»

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται και ο Γιάνης Βαρουφάκης που αναφερόμενος στη νύχτα του δημοψηφίσματος λέει ότι δεν είχε ξαναδεί τόσο αναστατωμένο τον Αλέξη Τσίπρα. «Όταν μπήκα στο γραφείο του μου είπε, την πατήσαμε»

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα