Για τουρκική μειονότητα και νησιά μιλά η Τουρκία πριν την επίσκεψη Τσίπρα

Ζητήματα που δεν αναγνωρίζονται από την Ελλάδα προσπαθεί να θέσει στην ατζέντα η Άγκυρα ενόψει της διήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, η οποία αρχίζει την Τρίτη.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση βρίσκονται η «τουρκική μειονότητα» στην Θράκη και τα «νησιά» – αναφορά που παραπέμπει στην πολιτική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας που ακολουθεί επί χρόνια η Τουρκία στο ανατολικό Αιγαίο.

Η Αθήνα δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας» αλλά μουσουλμανικής κοινότητας η οποία αποτελείται από τρεις διαφορετικές συνιστώσες, Πομάκους, Ρομά και Τούρκους. Όσον αφορά τα νησιά, η ελληνική πολιτεία αρνείται οιαδήποτε αμφισβήτηση του status τους.

Επί τάπητος θα τεθούν επίσης θέματα όπου τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί πολύ μικρή πρόοδος, όπως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ή αποτελούν πηγή έντασης με την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως η εκμετάλλευση πόρων στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Με αυτά τα δεδομένα η επίσκεψη του κ. Τσίπρα και η συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν στις 16:45 το απόγευμα αναμένεται να είναι γεμάτη «αγκάθια», ενώ η Αθήνα να αποφεύγει να καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες.

Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία, ενώ θα επισκεφτεί και την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου θα συναντηθεί με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Η επίσκεψη στην Χάλκη θεωρείται μεγάλης συμβολικής σημασίας, αν και δεν είναι σαφές εάν υπάρχει προοπτική προόδου στις συζητήσεις με την Τουρκία για την επαναλειτουργία της, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα