Ο Μαδούρο ζήτησε τη βοήθεια του πάπα Φραγκίσκου

Ο Μαδούρο ζήτησε τη βοήθεια του πάπα Φραγκίσκου

Επιστολή στον πάπα Φραγκίσκο, προκειμένου να ζητήσει τη βοήθεια και τη μεσολάβησή του, ζήτησε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στη διάρκεια σημερινής συνέντευξής του στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24.

«Έστειλα επιστολή στον πάπα Φραγκίσκο», δήλωσε ο Μαδούρο, στη συνέντευξη αυτή που βιντεοσκοπήθηκε στο Καράκας. «Του λέω πως είμαι στην υπηρεσία της υπόθεσης του Χριστού… Και σε αυτό το πνεύμα του ζητώ τη βοήθειά του, σε μια διαδικασία διευκόλυνσης και ενίσχυσης του διαλόγου».

«Οι κυβερνήσεις του Μεξικού και της Ουρουγουάης, όλες οι κυβερνήσεις της Καραϊβικής στους κόλπους της Caricom και αυτή της Βολιβίας ζήτησαν να πραγματοποιηθεί διάσκεψη για τον διάλογο στις 7 Φεβρουαρίου», πρόσθεσε.

«Ζητώ από τον πάπα να καταβάλει τις μεγαλύτερες προσπάθειές του, να θελήσει να μας βοηθήσει στην οδό του διαλόγου. Ελπίζω να λάβω θετική απάντηση», επισήμανε στη συνέχεια ο Μαδούρο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουρουγουάη ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, την πρώτη συνεδρίαση, στις 7 Φεβρουαρίου στο Μοντεβιδέο, της ομάδας επαφής για τη διοργάνωση νέων εκλογών στη Βενεζουέλα. Η Ε.Ε. και οκτώ χώρες μέλη της (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία και Σουηδία) συμμετέχουν σε αυτήν, καθώς και η Βολιβία, η Κόστα Ρίκα, ο Ισημερινός και η Ουρουγουάη, από τις χώρες της λατινικής Αμερικής.

Ο πάπας Φραγκίσκος συμμετέχει αυτήν τη στιγμή σε διεθνή διαθρησκευτική συνάντηση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και θα επιστρέψει στη Ρώμη αύριο βράδυ.

Στην Ιταλία, η κρίση στη Βενεζουέλα προκαλεί ισχυρές εντάσεις. Επισήμως η Ρώμη τηρεί στάση αναμονής, υπενθυμίζοντας πως ουδέποτε αναγνώρισε την εκλογή του Μαδούρο.

Ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής της άκρας δεξιάς, τάχθηκε χθες, Κυριακή, υπέρ της επιστροφής της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα, «επειδή όλα τα κομμουνιστικά καθεστώτα πρέπει να εξαφανισθούν από την επιφάνεια της γης».

Όμως οι σύμμαχοί του του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων είναι πιο επιφυλακτικοί. «Η ποσότητα της δημοκρατίας που επιδιώκουμε να εξαγάγουμε σε μια χώρα είναι πάντα ευθέως ανάλογη της ποσότητας του πετρελαίου που βρίσκεται σ' αυτή (...). Χρειάζεται θάρρος για να παραμείνει κανείς ουδέτερος», εξήγησε ο Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, ένας από τους «τενόρους» του κινήματος.

Ο Σέρτζο Ματαρέλα, ο Ιταλός πρόεδρος, έκανε σήμερα παρέμβαση, μέσω της οποίας ζήτησε η χώρα του να επιδείξει «ευθύνη» και «σαφήνεια με μια κοινή γραμμή την οποία συμμερίζονται όλοι οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα