Ιταλικό μπλόκο σε κοινό ανακοινωθέν της ΕΕ για τον Γκουαϊδό

Ιταλικό μπλόκο σε κοινό ανακοινωθέν της ΕΕ για τον Γκουαϊδό

Στην στάση της Ιταλίας επί των εξελίξεων στην Βενεζουέλα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Χρειάζεται σαφήνεια, με μια κοινή γραμμή μαζί με όλους τους συμμάχους μας και τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο ιταλός πρόεδρος.

«Δεν μπορεί να υπάρξουν αβεβαιότητες και δισταγμοί», πρόσθεσε, διότι «η επιλογή είναι ανάμεσα στην λαϊκή βούληση και στο αίτημα για πραγματική Δημοκρατία από τη μια, και στη βία της δύναμης από την άλλη», υπογράμμισε ο Ματαρέλα

Παράλληλα υπενθύμισε ότι η Ιταλία και η Βενεζουέλα διατηρούν στενότατες σχέσεις , λόγω των πολλών Ιταλών που ζουν στην λατινοαμερικανική αυτή χώρα, αλλά και των πολιτών της Βενεζουέλας ιταλικής καταγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει λάβει σαφή θέση υπέρ του Μαδούρο ή του Γκουαϊδό και ότι έχει τονίσει ότι πρέπει να οργανωθούν ελεύθερες εκλογές, αλλά παράλληλα ότι δεν πρέπει να υπάρξουν έξωθεν παρεμβάσεις.

Νωρίτερα, η Ιταλία μπλόκαρε δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη της αναγνωρίζουν τον επικεφαλής του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Το  Reuters σημειώνει πως η αντίθεση της Ιταλίας εμπόδισε την υιοθέτηση ενιαίας στάσης από την ΕΕ.

Τα κράτη της ΕΕ συζητούν για μέρες πώς να αντιμετωπίσουν την κρίση της Βενεζουέλας και ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ ανησυχούν για τη δημιουργία ενός προηγουμένου για την αναγνώριση ενός αυτοαποκαλούμενου ηγέτη.

«Τα μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ θα αναγνωρίσουν τον κ. Juan Guaidó, Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», ανέφερε η προτεινόμενη κοινή δήλωση, ζητώντας «ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές».

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα