Θύμωσε Τραμπ για τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ στον Μαδούρο

Ενοχλημένη από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της Βενεζουέλας εμφανίζεται η Ουάσινγκτον. Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο πρώτος ηγέτης που αναγνώρισε τον αυτοανακηρυχθέντα ως πρόεδρο της χώρας Χουάν Γκουαϊδό. Η γνώμη του για τον Νικολάς Μαδούρο, άλλωστε, δεν είναι η καλύτερη.

Στον πρόεδρο των ΗΠΑ δεν άρεσε η στάση που κράτησαν Ρωσία και Τουρκία, δυο χώρες που στάθηκαν στο πλευρό του Μαδούρο. Σύμφωνα με το hellasjournal.com του Μιχάλη Ιγνατίου, στον Ντόναλντ Τραμπ δεν άρεσε ούτε η στάση της Ελλάδας στο θέμα της Βενεζουέλας.

Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε σωρεία παρατηρήσεων στην Αθήνα για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Ουάσινγκτον έκανε και διάβημα γιατί θεωρεί ότι η Ελλάδα «μπλοκάρει» τη λήψη μιας κοινής απόφασης κατά του Μαδούρο από την Ε.Ε.

Οι ΗΠΑ ζητούν από την Αθήνα να στηρίξει το αίτημα πολλών κρατών μελών της Ε.Ε. για προκήρυξη εκλογών στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Ουάσινγκτον περίμενε από τον ΣΥΡΙΖΑ να ταχθεί στο πλευρό του Μαδούρο, αλλά όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, περίμεναν από την ελληνική κυβέρνηση «υπεύθυνη στάση».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ρεπορτάζ «Αμερικανοί διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον και την Αθήνα υπογράμμισαν την αμερικανική δυσαρέσκεια και σε τουλάχιστον δυο περιπτώσεις τόνισαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «μετρά τους φίλους τους»».

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι δυσαρέσκεια για τη στάση της Ελλάδας εκφράστηκε και από βουλευτές και γερουσιαστές στις ΗΠΑ. Υποστήριξαν σε Έλληνες διπλωμάτες και στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να ζητά τη βοήθειά τους και σε κρίσιμα ζητήματα να τίθεται απέναντι από τις ΗΠΑ.

Πληροφορίες: hellasjournal.com

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα