Bloomberg: Μεγαλες συνέπειες για τον τουρισμό στην Ελλάδα από άτακτο Brexit

Bloomberg: Μεγαλες συνέπειες για τον τουρισμό στην Ελλάδα από άτακτο Brexit

Ένα άτακτο Brexit θα είχε άμεσες συνέπεις και για την Ελλάδα, αφού επηρεαστούν άμεσα τα μέτρα που θα επιτρέπουν στους Βρετανούς να επισκέπτοναι τη χώρα με τον τρόπο που γίνεται μέχρι σήμερα.

Ένα απο τα συγκριτικά πλεονάσματα της Ελλάδας έιναι φυσικά ο τουρισμός και οι Βρετανοί τουρίστες αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τον κλάδο. Σύμφωνα με τo Bloomberg μια μείωση της ροής που θα ανέλθει σε περίπου τρία εκατομμύρια Βρετανών που επισκέπτονται σε ετήσια βάση τα ελληνικά νησία θα ήταν καταστροφική για τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος αποτελει το ένα έκτο του ΑΕΠ μας.

Η ημερομηνία για το Brexit στα τέλη Μαρτίου πλησιάζει και οι πιθανότητες αποχώρης χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε. είναι πιο πολλές από πότε, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Μέι προσπαθέι μάταια να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της εξοδου με τις Βρξέλλες.

Πολλά κράτη-μέλη έχουν αρχίσει να προνοούν για ενδεχομενο «no-deal Brexit» με νομοσχέδια και προεδρικά διατάγματα, όπως μαρτυρούν οι πληροφορίες του ειδησιογραφικού πρακτορείου. Μολόνοτι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση, η ίδια στην υπόθεση εργασίας της ισχυρίζεται οτι τελικώς θα επιτευχθεί συμφωνία.

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση προσπαθέι να προστατέψει τον τουρισμό, λαμβάνοντας σχετικά μέτρα. Το 14% των σόδων του κλάδου για τον Ιανουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2017 ήλθε από Βρετανούς επισκέπτες, ποσοστό που ελαττώθηκε το προηγούμενο έτος κατά 6,2% σε μόλις 1,9 δις. ευρώ, σύμωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς οι επισκέψεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 1,7% στα 2,9 εκ.

Ανάμεσα στα εξεταζόμενα μέτρα βρίσκεται και η διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος, δηλαδή η είσοδος στη χώρα χωρίς βίζα, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Επίσης είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει το ισχυεί και το καθεστώς για τους Βρετανούς πολίτες, οι οποίουν μένουν μόνιμα στην Ελλάδα και δεν αντιμετωπίζονται ως πολίτες τρίτης χώρας, εκτός Ε.Ε.

ελεύθερος τύπος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα