Σκόπια: Το νέο όνομα της χώρας "Βόρεια Μακεδονία" σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου

Σκόπια: Το νέο όνομα της χώρας "Βόρεια Μακεδονία" σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου

Το νέο όνομα της χώρας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα τεθεί επίσημα σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, στο Meta.mk.

Σύμφωνα με την σκοπιανή ιστοσελίδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «οι αποφάσεις που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών θα τεθούν σε ισχύ επτά ημέρες μετά την την επικύρωση από την Ελλάδα του πρωτοκόλλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ και η Ελλάδα ενδέχεται να επικυρώσει το πρωτόκολλο μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου».

Την ίδια στιγμή, πηγές από την πΓΔΜ που επικαλείται το Euractiv δηλώνουν πως «σε μια συμβολική χειρονομία, η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανόν να είναι η πρώτη χώρα που θα επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, καθώς σκοπεύει να το κάνει μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου»

Τέλος η κυβέρνηση της πΓΔΜ προχώρησε στη σύσταση διυπουργικής επιτροπής για την εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ζάεφ: «Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά να είμαστε Μακεδόνες»

Την ίδια στιγμή, «κανείς δεν μπορεί να αλλάξει, ότι είμαι Μακεδόνας που ζει σε αυτό το έδαφος, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες που μιλούν σε μακεδονική γλώσσα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ σε συνέντευξη του στην περιφερειακή τηλεόραση H1.

Ο Ζόραν Ζάεφ πρόσθεσε ότι «έχουμε τελικά μια χώρα που κανένας δεν αμφισβητεί τι αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας».

Ο Ζάεφ επεσήμανε ότι κρίσιμη επιρροή και ευθύνη για την επίτευξη της συμφωνίας με την Ελλάδα είχαν πρωτίστως οι πολιτικοί και από τις δύο χώρες, με μεγάλη υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες της ΕΕ.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι αντιδράσεις στη συμφωνία που επιτεύχθηκε γίνονται αποκλειστικά για πολιτικούς λόγους και η απόδειξη είναι ότι «η αντιπολίτευση αντιδρά ισότιμα και στην πΓΔΜ και στην Ελλάδα».

 

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα