Δεκτό από το ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο εισδοχής της Β. Μακεδονίας

Δεκτό από το ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο εισδοχής της Β. Μακεδονίας

Δεκτό έγινε από το ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας, μετά την σιωπηρή αποδοχή των 29 μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της συμμαχίας στις Βρυξέλλες. 

 Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο Bloomberg, η Ελλάδα έχει δεχτεί να είναι η πρώτη χώρα που θα υπογράψει το πρωτόκολλο εισδοχής. Με αυτόν τον τρόπο θα ενεργοποιηθεί η αλλαγή του ονόματος και θα ανοίξει ο δρόμος για να γίνει η γειτονική χώρα το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέστειλε χθες Δευτέρα το κείμενο στους 29 μόνιμους αντιπροσώπους, Όπως επισημαίνει το Bloomberg, δεν διατυπώθηκαν τελικά αντιρρήσεις από την Βουλγαρία που απειλούσε με ενστάσεις και πλέον απομένει η υπογγραφή του πρωτοκόλλου, κάτι που αναμένεται εντός των ημερών. 

«Η ημερομηνία της υπογραφής του πρωτοκόλλου εισδοχής αναμένεται να καθοριστεί μέσα στις επόμενες ημέρες» τονίζει αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, που επικοινώνησε με το πρακτορείο με email

«Μετά από την υπογραφή αυτή, τα Σκόπια μπορούν να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένη χώρα» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει, επίσης, ότι η συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί πηγή ενόχλησης για την Ρωσία, η οποία «προσπαθεί να διατηρήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα