Στην κόψη του ξυραφιού η Βενεζουέλα. Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα

Δεκάδες νεκροί σε διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο. Διχασμένη η διεθνής διπλωματική κοινότητα μπροστά στη νέα κρίση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Τουλάχιστον 26 νεκροί είναι ο απολογισμός από τα επεισόδια που έλαβαν χώρα από τη Δευτέρα μέχρι σήμερα στην κλιμακούμενη χαώδη κατάσταση στη Βενεζουέλα. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου διαμαρτύρονται κατά και υπέρ του Νικολάς Μαδούρο, με τα επεισόδια να εκτείνονται σε όλη τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Οι πολιτικές και διπλωματικές εξελίξεις στη χώρα είναι ραγδαίες, μετά την αυτοανακήρυξη του προέδρου της Βουλής ως Προέδρου της χώρας και την αναγνώρισή του από μία σειρά κρατών, με πρώτες τις ΗΠΑ.

Η αναγνώριση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Νικολάς Μαδούρο, που ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, δίνοντας διορία στους Αμερικανούς διπλωμάτες να αποχωρήσουν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την Πέμπτη το μη απολύτως αναγκαίο προσωπικό της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα να εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ προέτρεψε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να «εξετάσουν σοβαρά» το να φύγουν, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην λατινοαμερικανική χώρα, ενώ η Ρωσία, που μαζί με την Τουρκία είναι μεταξύ των κρατών που υποστηρίζουν τον Μαδούρο, προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι οι προειδοποιήσεις της Αμερικής για στρατιωτική επέμβαση στη χώρα είναι «μη αποδεκτές» και η παρέμβαση των ΗΠΑ παραβιάζει τους διεθνείς νόμους.

Έκκληση απηύθυνε και ο ΟΗΕ, με τον κίνδυνο του εμφυλίου πολέμου στην ήδη ταλαιπωρημένη από την κρίση χώρα να είναι παραπάνω από ορατός, ενώ παρά την επίσημη έκκληση των Βρυξελλών για εκλογές, η Γερμανία τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπέρ του προέδρου της Βουλής, Χουάν Γκουαϊδό.

Πηγή: ant1news.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ