Πολιτικό χάος με απρόβλεπτες συνέπειες στην Βενεζουέλα: Ετοιμάζεται ο στρατός

Πολιτικό χάος με απρόβλεπτες συνέπειες στην Βενεζουέλα: Ετοιμάζεται ο στρατός

Πολιτικό χάος με απρόβλεπτες συνέπειες επικρατεί στην Βενεζουέλα καθώς ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκας, ο Γκουαϊδό είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας.

Λίγα μόλις λεπτά μετά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτη αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας. Με ανακοίνωσή του, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλο το βάρος της οικονομικής και διπλωματικής δύναμης των ΗΠΑ για να ασκήσει πιέσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Βενεζουέλα» και ενθάρρυνε άλλες κυβερνήσεις στο δυτικό ημισφαίριο να αναγνωρίσουν επίσης τον Γκουαϊδό.

«Σήμερα, αναγνωρίζω επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση Τραμπ.

Ο Λουίς Αλμάγκρο, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών «συνεχάρη τον Γκουαϊδό, τον σημερινό πρόεδρο της Βενεζουέλας».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιδο ανακήρυξε τον εαυτό του προσωρινό πρόεδρο την Τετάρτη, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους για να ζητήσουν ένα τέλος στη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Προέδρου Νικόλα Μαδούρο.

Μαδούρο: Άνδρες και γυναίκες της Βενεζουέλας υψώστε το λάβαρο του αγώνα

Σε «μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση» κάλεσε τους πολίτες της Βενεζουέλας ο πρόεδρος της χώρας Νικολά Μαδούρο, λίγο μετά την  αυτοανακήρυξη του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιντο, σε μεταβατικό πρόεδρο της χώρας και την αναγνώρισή του από τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Άνδρες και γυναίκες της πατρίδας μας, ηρεμία, συνείδηση και μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση για να κερδίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα της Βενεζουέλας.

Ας υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας, καταδικάζοντας τον φασισμό και υψώνοντας τις ιστορικές σημαίες του αγώνα του Fabricio Ojeda» έγραψε στο Twitter o Μαδούρο.

Παράλληλα με τις πολιτικές εξελίξεις, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώνονται σε διάφορες πόλεις της νοτιοαμερικάνικης χώρας, για να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους απέναντι στον Μαδούρο, ο οποίος ορκίστηκε εκ νέου πρόεδρος της Βενεζουέλας για δεύτερη προεδρική θητεία, προ ολίγων ημερών. Σκοπός του τρέχοντος κύματος διαδηλώσεων είναι η στήριξη μίας προσπάθειας του Γκουάιντο να ηγηθεί μίας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία με τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν εκφραστεί από καιρό ξεκάθαρα υπέρ του κύριου πολιτικού αντιπάλου του Μαδούρο, τονίζοντας ότι ο τελευταίος πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, τόνισε ότι ΗΠΑ «στηρίζουν απολύτως την Εθνική Συνέλευση και τον Γκουάιντο», υπογραμμίζοντας ότι η εξουσία του Μαδούρο δεν φέρει «καμία νομιμοποίηση» και ο τελευταίος «πρέπει να φύγει».

Πομπέο: Μαδούρο παραιτήσου -Ζητά τη στήριξη του στρατού της Βενεζουέλας

Ο Μάικ Πομπέο κάλεσε τον Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί, ενώ ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να στηρίξουν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Λίγο πριν από τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτη αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης. Λίγο νωρίτερα ο Γκουαϊδό είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της χώρας.

Ο Πομπέο τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τον Γκουαϊδό καθώς θα συγκροτήσει μια μεταβατική κυβέρνηση και θα προετοιμάσει τη χώρα για εκλογές. «Ο λαός της Βενεζουέλας υπέφερε αρκετά για πολύ μεγάλο διάστημα υπό την καταστροφική δικτατορία του Νικολάς Μαδουρό. Καλούμε τον Μαδούρο να παραιτηθεί υπέρ ενός νόμιμου ηγέτη που αντανακλά τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας», δήλωσε ακόμη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε σε δημοσιογράφους ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι αν ο Μαδούρο βλάψει οποιοδήποτε μέλος της Εθνοσυνέλευσης, ή άλλους αξιωματούχους.

Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να εντείνει τις κυρώσεις στο πετρέλαιο, το χρυσό και να επιβάλει επιπλέον οικονομικές κυρώσεις, αν ασκηθεί βία ενάντια στην αντιπολίτευση της χώρας, διαμηνύοντας ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.

«Αν ο Μαδούρο και οι φίλοι του επιλέξουν να απαντήσουν με βία – αν επιλέξουν να βλάψουν οποιοδήποτε μέλος της εθνοσυνέλευσης ή άλλους νόμιμους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας βρίσκονται στο τραπέζι για τις ΗΠΑ αναφορικά με τις ενέργειες που θα λάβουν», τόνισε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκεθ, κατήγγειλλε την παρέμβαση Πενς, καλώντας τον «να πάει σπίτι του». «Γιάνκι πήγαινε σπίτι σου», φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια μία συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα με τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και αντισυγκεντρώσεις υπερ του Βενεζουελανού προέδρου, οργανωμένες από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, κάτι το οποίο συμβαίνει τακτικά τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε βίαιες ταραχές και οδομαχίες.

Σκοπός του τρέχοντος κύματος διαδηλώσεων είναι η στήριξη μίας προσπάθειας του Γκουάιντο να ηγηθεί μίας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία με τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

etypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα