Με "ευρω-μπλόκο" απειλεί η Βουλγαρία την ΠΓΔΜ

Με "ευρω-μπλόκο" απειλεί η Βουλγαρία την ΠΓΔΜ

Σε σκοτσέζικο ντους υποβάλλει η Βουλγαρία την ΠΓΔΜ, λίγες μέρες μετά την κύρωση από το Κοινοβούλιο στα Σκόπια της συμφωνίας των Πρεσπών, απειλώντας να μπλοκάρει την ενταξιακή της διαδικασία στην Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, η ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται υποχωρήσει ούτε κατ' ελάχιστον στις προϋποθέσεις που θέτει στην ΠΓΔΜ για να ανοίξουν οι ενταξιακές συνομιλίες.

Όπως είπε η Ζαχαρίεβα, μεταξύ των μη διαπραγματεύσιμων όρων της Σόφιας προς τα Σκόπια περιλαμβάνονται και οι σχέσεις καλής γειτονίας και η απόρριψη απομονωτικών και εθνικιστικών πολιτικών.

Επίσης, είπε χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να υποκλέπτει κάποιος την ιστορία άλλου κράτους ή να αρνείται την κοινή τους ιστορία, και ξεκαθάρισε ότι η Βουλγαρία θα θέσει τους όρους της ξεκάθαρα.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως η Ελλάδα, έτσι και η Βουλγαρία έχει ζητήσει από την ΠΓΔΜ αναθεώρηση των βιβλίων ιστορίας της χώρας, ώστε να φαίνεται ότι οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ προέρχονται από βουλγαρική ρίζα και ομιλούν βουλγαρική διάλεκτο.

 

IBNA

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα