Συνεργασία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού με τον Ρουμανικό

Συνεργασία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού με τον Ρουμανικό

Συνεργασία σε επτά τομείς θα έχουν ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός και ο Ρουμανικός Διαστημικός Οργανισμός, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα οι δύο πλευρές, για τον καθορισμό των όρων στο πλαίσιο προώθησης και υλοποίησης κοινών δράσεων. Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών εντάσσεται η ανταλλαγή προσωπικού και επιστημόνων μεταξύ των δύο οργανισμών, η από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων στον τομέα του Διαστήματος καθώς και η συνεργασία των δύο οργανισμών σε διεθνείς και εθνικές διαστημικές δραστηριότητες.

Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά, από τον πρόεδρο του ROSA, Marius-Ioan Piso και τον πρόεδρο του ΕΛΔΟ, Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, εδράζεται κυρίως στους εξής τομείς συνεργασίας:

Επιστήμη και τεχνολογία

Εξερεύνηση του διαστήματος

Διαστημικές εφαρμογές και υπηρεσίες

Διαστημικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την ασφάλεια

Ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη διαστημική πολιτική, τη νομοθεσία και τους κανονισμούς

Συνεργασία σε επίπεδο βιομηχανίας

Eκπαίδευση και καινοτομία

«Είμαστε χαρούμενοι που ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός υπέγραψε σήμερα μνημόνιο συνεργασίας με τον Διαστημικό Οργανισμό της Ρουμανίας. Η Ρουμανία είναι μια χώρα με μακρά πορεία στην ανάπτυξη εφαρμογών Διαστήματος και μια ισχυρά αναπτυγμένη βιομηχανία σε αυτό τον κλάδο. Η συνεργασία των δύο Οργανισμών δείχνει ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο για τις χώρες της Βαλκανικής να αναπτύσσουν από κοινού προγράμματα, προϊόντα και υπηρεσίες. Ο ΕΛΔΟ, σε αυτή τη σύντομη πορεία του, έχει αποδείξει ότι η Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει και να φοβηθεί τίποτα και να κάνει πολλά βήματα μπροστά» δήλωσε ο Νίκος Παππάς.

Από την πλευρά του ο Marius-Ioan Piso σημείωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να είμαστε μία από τις πρώτες χώρες που υπογράφουμε συμφωνία με τον ΕΛΔΟ. Μπορούμε να πούμε ότι είναι τιμή, αλλά ταυτόχρονα είναι μια συμφωνία που μοιάζει φυσιολογική. Υπάρχει μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας στον επιστημονικό τομέα. Η Ελλάδα και η Ρουμανία συνέταξαν ένα πείραμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πριν από 10 χρόνια. Επίσης, υπάρχει στενή συνεργασία και στο βιομηχανικό κλάδο. Στη Ρουμανία είναι πολύ χρήσιμος ο ελληνικός δορυφόρος στην τηλεοπτική κάλυψη. Επίσης, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο λαών σε πολλούς τομείς. Είναι λοιπόν μια πολύ καλή επένδυση και θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τον Έλληνα υπουργό όσο και τον ΕΛΔΟ».

Τέλος, ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς υπογράμμισε: «Η σημερινή συμφωνία συνεργασίας με τη ρουμανική υπηρεσία διαστήματος είναι η τρίτη κατά σειρά που υπέγραψε ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός. Η Ρουμανία είναι η δεύτερη χώρα μαζί με την Ελλάδα, που έχουν υπηρεσία διαστήματος στα Βαλκάνια και προσβλέπουμε σε μία εκτενή και γόνιμη συνεργασία. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω πως από την ελληνική τροχιακή θέση εδώ και 12 χρόνια, 1,5 εκατομμύριο Ρουμάνοι βλέπουν δορυφορική τηλεόραση και τις τελευταίες δυο δεκαετίας έχουμε πολύ στενή συνεργασία με τη Ρουμανία».

Tόσο ο ΕΛΔΟ όσο και ο ROSA, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχουν εντολή από την ελληνική και ρουμανική κυβέρνηση αντίστοιχα, να προωθήσουν την τεχνολογία και να ενθαρρύνουν νέες ερευνητικές δραστηριότητες μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της διαστημικής βιομηχανίας των δύο χωρών.

Πηγή: newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα