Δεύτερο δημοψήφισμα για τις Πρέσπες εξετάζει η Βουλή της ΠΓΔΜ

Δεύτερο δημοψήφισμα για τις Πρέσπες εξετάζει η Βουλή της ΠΓΔΜ

Αίτημα για δεύτερο δημοψήφισμα όσον αφορά την συμφωνία των Πρεσπών εξετάζει το κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Επιτροπή της σκοπιανής Βουλής ενέκρινε προκαταρκτικά το αίτημα που έχει καταθέσει οργάνωση της διασποράς για δεύτερη λαϊκή ψήφο όσον αφορά την μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Εάν και το προεδρείο του κοινοβουλίου δώσει το «πράσινο φως», το Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο θα κληθεί να συγκεντρώσει 150.000 υπογραφές ώστε να δρομολογηθεί δημοψήφισμα, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το πρώτο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο, όμως η πρόταση της κυβέρνησης Ζάεφ για έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών απέτυχε λόγω ανεπαρκούς συμμετοχής. Ανάμεσα στους ψηφίσαντες πάντως περισσότεροι από εννέα στους δέκα τάχθηκαν υπέρ της λύσης.

Παρά το «ναυάγιο» στο δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός Ζάεφ προχώρησε την διαδικασία κύρωσης των Πρεσπών και πέτυχε αναθεώρηση του σκοπιανού Συντάγματος, επικρατώντας σε τρεις ψηφοφορίες στην Βουλή. Η τελευταία ψηφοφορία έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή και έστειλε το «μπαλάκι» της κύρωσης στην Αθήνα.

Ο κ. Ζάεφ εν τω μεταξύ αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην ΠΓΔΜ με το καινούργιο όνομά της, «Βόρεια Μακεδονία», σύμφωνα με το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα