ΗΠΑ: Η Τουρκία δεν θα πλήξει τους Κούρδους – Τουρκία: Θα θάψουμε τους τρομοκράτες

ΗΠΑ: Η Τουρκία δεν θα πλήξει τους Κούρδους – Τουρκία: Θα θάψουμε τους τρομοκράτες

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι συνομιλίες μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων και των Τούρκων ομολόγων τους αναφορικά με το ζήτημα των Κούρδων της Συρίας θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν κάποια αποτελέσματα τα οποία θα αποδεχτούν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Τουρκία.

Ο Τζον Μπόλτον, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, είπε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί "να μην πλήξει τους Κούρδους που πολέμησαν μαζί μας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους".

"Αυτό που επιδιώκουμε ακόμη σε αυτές τις συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών είναι (να συμφωνηθούν) οι εγγυήσεις και τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες ώστε όλοι να αισθάνονται άνετα για το πώς θα γίνει αυτό. Και ελπίζουμε ότι αυτές οι συνομιλίες, που θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, θα παράσχουν αποτελέσματα αποδεκτά και από τις δύο πλευρές", είπε στον δημοσιογράφο Χιου Χιούιτ, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξής του.

Ωστόσο, η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την "υπόσχεση" που έδωσε νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ότι η χώρα του "θα θάψει στα χαρακώματα τους τρομοκράτες", όπως αποκαλεί η Άγκυρα τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Το πρωί ο Ακάρ επιθεώρησε αιφνιδιαστικά τα στρατεύματα που σταθμεύουν κοντά στα συριακά σύνορα, στην επαρχία Σανλιούρφα, ακριβώς απέναντι από τα εδάφη που ελέγχουν οι YPG.

"Όταν έρθει η ώρα και ο τόπος, οι τρομοκράτες εδώ θα θαφτούν στα χαρακώματα που έσκαψαν, όπως έγινε και σε προηγούμενες επιχειρήσεις", είπε ο Τούρκος υπουργός στην ομιλία του στους στρατιώτες, αναφερόμενος στις δύο προηγούμενες στρατιωτικές εκστρατείες της Άγκυρας στο συριακό έδαφος.

"Μπροστά μας έχουμε την (πόλη) Μάνμπιτζ από τη μία πλευρά και την ανατολική (όχθη) του Ευφράτη από την άλλη", συνέχισε, υποδηλώνοντας τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει η νέα επιχείρηση. "Έχουν γίνει σημαντικές προετοιμασίες και σχέδια για αυτό. Οι προετοιμασίες μας συνεχίζονται εντατικά", πρόσθεσε.

Την Πέμπτη η Τουρκία διαμήνυσε ότι η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων της Συρίας δεν εξαρτάται από την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από την περιοχή.

Ο Μπόλτον όμως έχει δηλώσει ότι η προστασία των Κούρδων συμμάχων της Ουάσινγκτον αποτελεί προϋπόθεση για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα