Σκόπια: Πέρασε η συνταγματική αναθεώρηση - Στην Αθήνα το βάρος της κύρωσης της συμφωνίας

Η Βουλή της ΠΓΔΜ υπερψήφισε με πλειοψηφία άνω των 80 ψήφων το σύνολο των τροπολογιών που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος. Έτσι ξεκλειδώνει η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και πλέον είναι θέμα χρόνου να έρθει προς κύρωση στην Ελληνική Βουλή.

Στην Αθήνα περνά πλέον το βάρος της κύρωσης ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών καθώς η συνταγματική αναθεώρηση πέρασε στα Σκόπια.

εκίνησε πριν από λίγο η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής της πΓΔΜ σχετικά με τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Βρήκε όπως όλα δείχνουν τους 80 ψήφους ο Ζόραν Ζάεφ ώστε να περάσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, τις οποίες ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Πρόεδρος του αλβανόφωνου κόμματος BESA που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία για τις ομιλούμενες γλώσσες, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής πως βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση και τελικά οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν την αναθεώρηση.

«Το BESA με τους τρεις βουλευτές τους παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία».

Υπό αυτό πρίσμα είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει η τελική ψηφοφορία στην Βουλή της γείτονος ώστε να εγκριθεί και τυπικά η συνταγματική αναθεώρηση που θα ξεκλειδώσει την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Ζόραν Ζάεφ με τον αρχηγό του BESA προκειμένου να συζητηθεί το εν λόγω ζήτημα, όπου βρέθηκε η «χρυσή» τομή.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η συνεδρίαση της Βουλής αναβλήθηκε, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ, δεν είχε εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή (80 στους 120 βουλευτές), που είναι απαραίτητη για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Προ δύο ημερών ο κ. Ζάεφ είχε τονίσει πως το αλβανόφωνο BESA αντιδρούσε στη ρύθμιση για τη γλώσσα και την ιθαγένεια με αποτέλεσμα να μη διαθέτει η κυβέρνηση την απαιτούμενη πλειοψηφία. «Το BESA ζητεί μία φόρμουλα που να μη δίνει την εντύπωση ότι είναι “μακεδόνες” οι αλβανόφωνοι, οι τουρκόφωνοι, οι σερβόφωνοι, οι βλάχοι και οι Ρομά. Αυτή είναι η ουσία. Οι τεχνικές πτυχές για την επίλυση του ζητήματος έχουν εξευρεθεί, δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ως προς αυτό. Το BESA δεν ζητεί να αλλάξει η ταυτότητα. (…) Εργαζόμαστε για να βρούμε τεχνική φόρμουλα ώστε από τη μία η ιθαγένεια να εκφράζει τον καθένα και από την άλλη, οι εθνοτικές ομάδες που διαβιούν εδώ να μην εμφανίζονται ως “μακεδόνες”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα