Εξελίξεις στα Σκόπια: Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Εξελίξεις στα Σκόπια: Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της πΓΔΜ Κοινοβουλίου, σχετικά με τις συνταγματικές τροπολογίες και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας.

Αρχικά, η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής είχε οριστεί να ξεκινήσει στις 13:00 τοπική ώρα (14: 00 ώρα Ελλάδας), όμως μετατέθηκε για τις 15:00 τοπική, χωρίς και πάλι να ξεκινήσει.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, η συνεδρίαση του Σώματος, η οποία ξεκίνησε χθες, θα συνεχιστεί αύριο, στις 12:00 τοπική ώρα.

Νωρίτερα την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σε συνέντευξή του στο TV Sitel , ότι η πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών (80 βουλευτές) για την ψήφιση των συνταγματικών τροποποιήσεων δεν έχει εξασφαλιστεί, τη στιγμή που το προηγούμενο διάστημα επέμενε ότι όχι μόνο έχει εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές, αλλά επέμενε ότι η συμφωνία μπορεί να ψηφιστεί τελικά και από περισσότερους.

«Η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για την ψήφιση των συνταγματικών τροποποιήσεων δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη» ανέφερε χαρακτηριστικά το βράδυ της Τετάρτης ο σκοπιανός πρωθυπουργός, πιθανότατα για να ενισχύσει τη συσπείρωση στις τάξεις των βουλευτών που είναι θετικά διακείμενοι στη συμφωνία.

Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι ολόκληρη η διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών θα ολοκληρωθεί με επιτυχία τόσο στη «Μακεδονία» όσο και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κίνημα BESA αλλά και η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» που είχαν καταθέσει «τροπολογίες επί των τροπολογιών του Συντάγματος» μπλόκαραν τη συνέχιση της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Πάντως αναλυτές εκτιμούν ότι στο τέλος θα επιτευχθεί «κάποιος λογικός συμβιβασμός» με το επιχείρημα ότι κανένα αλβανικό πολιτικό κόμμα δεν πρόκειται να επιτρέψει να αποτελέσει το ίδιο τον λόγο για την μη υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών που θα οδηγήσουν την χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Τι έχει ζητήσει η Αθήνα να αφαιρεθεί από τα βιβλία των Σκοπίων

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα