Γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο ανακοίνωσε ο Τσαβούσογλου

Γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο ανακοίνωσε ο Τσαβούσογλου

Tο δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας είναι «καθ’ οδόν» για γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου μιλούσε στο πλαίσιο ενημέρωσης της Κοινοβουλευτική Επιτροπής Εξωτερικών σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην τουρκική εξωτερική πολιτική.

Όπως ανέφερε η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου, και πρόσθεσε  ότι «με τη νέα πλατφόρμα μας, η οποία έρχεται, ξεκινάμε κι εμείς γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο».

Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, «το πλοίο μας ‘Πορθητής’ ξεκίνησε γεώτρηση στο οικόπεδο Αλάνια-1. Το δεύτερο πλοίο μας, που αναμένεται να φτάσει και αυτό, θα σταλεί γύρω από την Κύπρο και θα ξεκινήσουμε τις γεωτρήσεις και εκεί».

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Άγκυρα δεν είναι κατά των γεωτρήσεων γύρω από την Κύπρο αλλά πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/κ. «Αυτό προσδοκούμε και από την Ε.Ε. αλλά και από τη διεθνή κοινότητα. Όσο και αν η ε/κ πλευρά στα λόγια αποδέχεται ότι έχουν δικαιώματα οι Τ/κ εδώ, παρ’ όλα αυτά αποφεύγει να τα εγγυηθεί», ανέφερε.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «για το Κυπριακό, λόγω των εκλογών για το ευρωκοινοβούλιο, δεν φαίνεται ρεαλιστική η έναρξη διαπραγματεύσεων μέχρι τον Μάιο.  Εμείς μέχρι τότε, συνεχίζοντας τις ανεπίσημες επαφές μας με όλες τις πλευρές, υποστηρίζουμε ότι αυτή τη φορά, για να υπάρξει έναρξη διαπραγματεύσεων, πρέπει να υπάρξει συμφωνία και να καθοριστεί από την αρχή με όλες τις πλευρές, τόσο με τις δύο πλευρές στο νησί όσο και με τις εγγυήτριες χώρες, τι θα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, όλες μας οι προσπάθειες θα μείνουν και πάλι στη μέση, όπως και στο Κρανς Μοντανά», πρόσθεσε.

Τέλος, υποστήριξε, πως «παρά τις καλές προθέσεις μας, επειδή η ε/κ πλευρά δεν ήθελε να μοιραστεί τίποτα με την τουρκική πλευρά, δυστυχώς ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αναγκάστηκε να τερματίσει το Κρανς Μοντάνα».

Τέλειωσε η γεώτρηση της Exxon στην «Δελφύνη» - Αρχίζει νέα στον «Γλαύκο»

Την ίδια στιγμή, χωρίς να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η πρώτη ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil - Qatar Petroleum στον στόχο «Δελφύνη-1» στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις απειλές της Τουρκίας, δεν σημειώθηκε το παραμικρό, εν αντιθέσει με άλλες γεωτρήσεις, όπου η Τουρκία είχε στην περιοχή δύναμη πολεμικών πλοίων. Στη συγκεκριμένη γεώτρηση η τουρκική παρουσία ήταν υποτονική.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου, οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης ««Δελφύνη-1» έχουν ολοκληρωθεί. Το υπουργείο ανακοίνωσε πως το βρετανικό γεωτρύπανο «Stena Icemax» έχει ήδη μετακινηθεί και ξεκίνησαν οι εργασίες στον δεύτερο στόχο «Γλαύκος-1» της κοινοπραξίας στο ίδιο τεμάχιο. Με βάση τους προγραμματισμούς το γεωτρύπανο θα παραμείνει στο νέο στόχο μέχρι και τον επόμενο μήνα.

Από την επίσημη ανακοίνωση τερματισμού εργασιών της πρώτης γεώτρησης απουσιάζουν τα αποτελέσματα, τα οποία το υπουργείο Ενέργειας και ExxonMobil αποφάσισαν να τα δημοσιοποιήσουν με την ολοκλήρωση και της δεύτερης γεώτρησης στον στόχο «Γλαύκος-1».

Η γεώτρηση στον στόχο «Δελφύνη-1» ολοκληρώθηκε ομαλά, εκτός από κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου σε σύστημα του γεωτρύπανου.

 

 SigmaLive, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα