Διάγγελμα Τραμπ για το τείχος στο Μεξικό

Διάγγελμα Τραμπ για το τείχος στο Μεξικό

Nα συναινέσουν με τα σχέδιά του εγκρίνοντας 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια για το χτίσιμο προστατευτικού τείχους στη μεθόριο με το Μεξικό, ζήτησε από τους Δημοκρατικούς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε διάγγελμα που απηύθυνε από το Οβάλ Γραφείο την Τετάρτη

Ο Τραμπ ανέφερε πως δεν υπάρχει χώρος διαθέσιμος για να κρατηθούν οι χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, ούτε υπάρχει τρόπος για να τους επιστρέψουν άμεσα στις χώρες τους. Τόνισε ότι η ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση πλήττει όλους τους Αμερικανούς» και περισσότερο όλους τους αφροαμερικανούς και τους λατινοαμερικανούς.

Περιγράφοντας στον αμερικανικό λαό μία «αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση και κρίση ασφαλείας» στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, ζήτησε από την ηγεσία των δημοκρατικών στο Κογκρέσο συναίνεση για να τερματιστεί η 18ήμερη μερική αναστολή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

 «Τα νότια σύνορά μας είναι αγωγός για εισαγωγή τεραστίων ποσοτήτων ναρκωτικών», είπε, σημειώνοντας ότι 300 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα μόνο από την ηρωίνη, το 90% της οποίας ρέει από τα νότια σύνορα. Περισσότεροι αμερικανοί θα πεθάνουν φέτος από ναρκωτικά απ' όσους σκοτώθηκαν όλα τα χρόνια του πολέμου του Βιετνάμ», είπε ο Τραμπ  στο διάρκειας εννιάμισι λεπτών διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό.

Μίλησε για περισσότερες από 266.000 συλλήψεις ξένων με ποινικό μητρώο, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 100 χιλιάδες που κατηγορήθηκαν ή καταδικάστηκαν για επιθέσεις, 30.000 για σεξουαλικής φύσης εγκλήματα και 4.000 για βίαιους φόνους, λέγοντας ότι εδώ και χρόνια «χιλιάδες αμερικανοί σκοτώθηκαν βάναυσα από αυτούς που εισέρχονται στη χώρα παράνομα και χιλιάδες ακόμη ζωές θα χαθούν αν δεν δράσουμε τώρα».

H αντίδραση των Δημοκρατικών

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αντιπολίτευσης στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, έκρινε πως πρέπει να τερματιστεί η αναστολή λειτουργίας μεγάλου μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους ενόσω συνεχίζεται ο διάλογος για την ασφάλεια των συνόρων.

Από την πλευρά της η νέα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι με το shutdown, έχει πάρει «ομήρους» τους Αμερικανούς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα