Οριοθετούν τουρκική ΑΟΖ πάνω στην κυπριακή

Οριοθετούν τουρκική ΑΟΖ πάνω στην κυπριακή

Στις εξελίξεις στην Κύπρο αλλά και στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την ενημέρωση Τούρκων δημοσιογράφων.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε πως «κάποιες φορές υπάρχει ένταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο», αλλά ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισκεφθεί την Άγκυρα.

Όπως είπε, η Ελλάδα δεν έχει εκδώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που στην Τουρκία κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα. «Παρόλο που δεν έχουν εκδώσει τους γκιουλενιστές (έτσι χαρακτηρίζει η Άγκυρα τους 8 Τούρκους αξιωματικούς), προσπαθούμε να φέρουμε σε θετική πορεία τις σχέσεις μας. Θα πραγματοποιήσουμε Συνάντηση Ανώτατης Συνεργασίας και ο Τσίπρας θα έρθει στην Άγκυρα», δήλωσε, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες για την πιθανή επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Κύπρο και στις έρευνες που πραγματοποιούνται εκεί. Ο ίδιος αποκάλυψε πως το δεύτερο γεωτρύπανο που φτάνει στην Τουρκία είχε πρόγραμμα να κάνει έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα.

«Όμως, για να μην υπάρξει μπέρδεμα λάβαμε την απόφαση να ξεκινήσουμε γεώτρηση σε αυτή την περιοχή. Ξεκινάμε κι εμείς τις γεωτρήσεις σε εκείνες τις περιοχές που βρίσκονται μέσα στη δική μας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την οποία έχουμε καταχωρίσει στα Ηνωμένα Εθνη», είπε ο Τσαβούσογλου και στη συνέχεια υποστήριξε πως η τουρκική ΑΟΖ συγκρούεται με ένα μέρος των οικοπέδων που έχει καθορίσει η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία): «Το οικόπεδο 10, στο οποίο η Exxon Mobil κάνει γεώτρηση αυτή τη στιγμή, δεν συγκρούεται», είπε.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Άγκυρα δεν είναι εναντίον των γεωτρήσεων, αλλά η μόνη της έγνοια είναι «να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σχετικά με τα έσοδα από το πετρέλαιο και φυσικό αέριο που θα εξορυχθεί».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως θα επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο για να έχει επαφές με τους Τουρκοκυπρίους, λέγοντας πως η Τουρκία επιδιώκει τη λύση του Κυπριακού. «Έχουμε πραγματοποιήσει δύο σημαντικές διασκέψεις για το Κυπριακό το 2017. Στόχος μας είναι να υπάρξει μια διαπραγμάτευση επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα», είπε.


eleftherostypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα