Σε προεκλογικό κλίμα οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ

Η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC) ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει 12 δημόσιες συζητήσεις για τους υποψήφιους διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος για τις εκλογές του 2020. Παράλληλα, προγραμματίζεται η διεξαγωγή εκδηλώσεων που θα έχουν διαδοχική σειρά, με στόχο τον τελικό καθορισμό των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα, μεταδίδει το ABC News.

Η σχετική δήλωση έγινε στην διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με δημοσιογράφους του προέδρου της DNC, Τομ Πέρεζ κι ενώ περισσότεροι από 30 επίδοξοι υποψήφιοι σκέφτονται να αρχίσουν προεκλογικές εκστρατείες.

Το Δημοκρατικό Κόμμα προβληματίζεται για τον τρόπο διεξαγωγής δημόσιων συζητήσεων με έναν τόσο μεγάλο αριθμό υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα, χωρίς να δυσαρεστηθούν ούτε οι υποψήφιοι, αλλά ούτε και οι υποστηρικτές τους.

“Πρόκειται για το πρώτο βήμα σε μία συντεταγμένη και διαφανή διαδικασία,” είπε ο Πέρεζ σημειώνοντας ότι το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους πιθανούς προεδρικούς υποψηφίους, με πρώην στελέχη προεκλογικών εκστρατειών, αλλά και με στελέχη του, προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο για τον χειρισμό της κατάστασης.

“Προκειμένου να κερδίσουμε τις προεδρικές εκλογές του 2020, οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να συνεχίσουν να ηγούνται με τις αξίες μας, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του κόμματος για τους ψηφοφόρους τους οποίους αγαπούμε, αλλά και για τις αξίες, για τις οποίες μαχόμαστε,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο μεγάλος αριθμός των επίδοξων προεδρικών υποψηφίων δημιουργεί ένα νέο προεκλογικό περιβάλλον για το Δημοκρατικό Κόμμα σε σύγκριση με τα δεδομένα του 2016 και σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατούσε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Οι Ρεπουμπλικάνοι οργάνωσαν την προεκλογική παρουσία 16 υποψηφίων διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος, ενώ η συμμετοχή τους σε δημόσιες συζητήσεις αποφασίστηκε μετά τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων. Οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι για την διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος είχαν επίσης διαχωριστεί σε ομάδες, ενώ η υποψηφιότητα όσων λάμβαναν μικρά ποσοστά δημοσκοπήσεων υποβαθμίζονταν.

Το πρόγραμμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020 περιλαμβάνει την διεξαγωγή 12 δημόσιων συζητήσεων, οι οποίες θα αρχίσουν από τον Ιούνιο. Έξι από αυτές θα διεξαχθούν μέσα στο 2019, ενώ άλλες έξι το 2020. Η διαδικασία των δημόσιων συζητήσεων προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2020.

Ο Πέρεζ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκπλήρωσης κι άλλων προϋποθέσεων πέραν των αποτελεσμάτων στις δημοσκοπήσεις, προκειμένου ένας υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα να μπορεί να λάβει μέρος στις συζητήσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί, ενώ θα περιλαμβάνουν αντικειμενικά κριτήρια για την υποστήριξη που έχει ο υποψήφιος, όπως και την πορεία χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει το γεωγραφικό περιβάλλον των προκριματικών εκλογών, ενώ οι εκλογές για τα πρώτα στάδια αυτής της διαδικασίας στην Αϊόβα, στο Νιου Χάμσαϊρ, στη Νότια Καρολίνα και τη Νεβάδα δεν θα πραγματοποιηθούν νωρίτερα από το 2020.

“Η διαχείριση ενός μεγάλου αριθμού υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα που έχουν τα ποιοτικά προσόντα, είναι το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε,” δήλωσε ο Πέρεζ συμπληρώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν “θα φέρουν τον Δημοκρατικό προεδρικό υποψήφιο στην πιο ισχυρή θέση για την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ,” πρόσθεσε.

Το κόμμα μας “θα γίνει πιο ανοιχτό για όλους. Η διαδικασία θα είναι περισσότερο διαφανής και θα επιτρέψει στους ψηφοφόρους μας να νιώσουν περισσότερη εμπιστοσύνη από ποτέ για το Δημοκρατικό Κόμμα και την υποστήριξή του,” πρόσθεσε ο Πέρεζ.

Ο ίδιος τόνισε ότι θέλει να διασφαλίσει ότι τόσο οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα, όσο και οι υποστηρικτές τους θα έχουν μία δίκαιη αντιμετώπιση από την DNC, χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στην κατάσταση που είχε διαμορφωθεί το 2016.

“Οι ψηφοφόροι θέλουν να γνωρίζουν τα ζητήματα,” είπε ο Πέρεζ προσθέτοντας: “Επιθυμούμε οι υποψήφιοί μας να είναι ικανοί να μεταδώσουν το όραμά τους για την Αμερική.”

Πηγή: ABC News

 
 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα