Brexit: Οι Βρυξέλλες έτοιμες να βοηθήσουν την Μέι, αλλά όχι να διαπραγματευτούν

Brexit: Οι Βρυξέλλες έτοιμες να βοηθήσουν την Μέι, αλλά όχι να διαπραγματευτούν

Μετά την επιβίωσή της χθες από την πρόταση μομφής που κατέθεσαν εναντίον της βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός της, η Τερέζα Μέι πηγαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες με στόχο να προσπαθήσει να εξασφαλίσει νέες εγγυήσεις από την ΕΕ για την συμφωνία της για το Brexit, έχοντας να αντιμετωπίσει τους Ευρωπαίους οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να την "βοηθήσουν" να πείσει το κοινοβούλιό της, αλλά την ίδια ώρα αποκλείουν το ενδεχόμενο να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους του διαζυγίου.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα απευθυνθεί το απόγευμα στους ομολόγους της της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για μια διήμερη σύνοδο κορυφής. Οι 27 θα έχουν στη συνέχεια απόψε διαβουλεύσεις χωρίς τηn Μέι για να εξετάσουν "τι μπορούν να της προσφέρουν", εξήγησε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ θέλουν "να βοηθήσουν" την Μέι, αλλά δεν ξέρουν πώς. "Το περιθώριο που υπάρχει είναι εξαιρετικά στενό, πρόκειται για μια άσκηση επικοινωνίας", σημείωσε σήμερα υψηλόβαθμος διπλωμάτης κράτους μέλους.

Η ηγέτης των Συντηρητικών επέζησε χθες της πρότασης μομφής που είχαν καταθέσει εναντίον της βουλευτές του κόμματός της, που στην πλειονότητά τους τάσσονται εναντίον της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε με την ΕΕ. Ωστόσο επρόκειτο για μια πύρρειο νίκη της Βρετανίδας πρωθυπουργού καθώς πολύ μεγάλο μέρος των συναδέλφων της (περισσότερο από το ένα τρίτο) ψήφισε εναντίον της, το οποίο δείχνει ότι εμμένουν οι δυσκολίες στο κοινοβούλιό της, στο οποίο θα πρέπει να διοργανωθεί ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας της για το Brexit πριν από τις 21 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα