Δεν πέφτει η Μέι. Νίκησε στη μάχη της πρότασης μομφής

Την μεγαλύτερη μάχη της πολιτικής σταδιοδρομίας έδωσε το βράδυ της Τετάρτης η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι και βγήκε νικήτρια. Η μυστική ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Συντηρητικών επί της πρότασης αποπομπής της ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ και το αποτέλεσμα ήταν υπέρ της παραμονής της, με 200 ψήφους υπέρ και 117 κατά.

Δεν τελειώνουν απόψε τα "βάσανα" της Μέι

Οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές της, ακόμη κι αν χάσουν, σκέφτονται να καταψηφίσουν την πρωθυπουργό τους σε περίπτωση πρόταση μομφής από τους Εργατικούς.
Καταμετρήσεις που έγιναν νωρίτερα, με βάση δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών, καταδεικνύουν πως η κ. Μέι έχει την πλειοψηφία 159 εδρών που χρειάζεται ώστε να διατηρήσει τα ηνία της παράταξης και να συνεχίσει την διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit

Σύμφωνα με πληροφορίες βρετανικών μέσων ενημέρωσης, πριν την ψηφοφορία η κ. Μέι είπε στους βουλευτές της πως επιζητεί νομικά δεσμευτική λύση για την Βόρεια Ιρλανδία, προκειμένου να καταλαγιάσει τις ανησυχίες του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η κ. Μέι φέρεται επίσης να διαβεβαίωσε την ΚΟ πως δεν θα ηγηθεί του Συντηρητικού Κόμματος στις επόμενες γενικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2022, προκειμένου να αναγκάσει σε υποχώρηση τους διεκδικητές της θέσης της. Δεν διευκρίνισε πότε προτίθεται να αποχωρήσει από την αρχηγεία.

Αύριο Πέμπτη οι ηγέτες των 27 εταίρων είναι προγραμματισμένο να συζητήσουν εκτάκτως το Brexit στην Σύνοδο Κορυφής, μετά το αίτημα της κ. Μέι για διαβεβαιώσεις όσον αφορά την Βόρεια Ιρλανδία.

Οι εταίροι, που θα ενημερωθούν από την κ. Μέι για τις θέσεις του Λονδίνου, έχουν καταστήσει σαφές πως δεν θα δεχτούν αναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας εξόδου που συνομολογήθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Οι 27 έχουν αφήσει ανοιχτή την «πόρτα» για διευκρινίσεις, χωρίς όμως να είναι σαφές εάν αυτό αρκεί για την κ. Μέι.

Ακόμα κι αν επιβιώσει της εσωκομματικής πρότασης μομφής η πρωθυπουργός θα πρέπει να κερδίσει ψηφοφορία επί της συμφωνίας στην Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα με τον Skai.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα