Brexit: Απόψε η κρίσιμη ψηφοφορία για την πρόταση μομφής - Μέι: Θα δώσω τη μάχη

Brexit: Απόψε η κρίσιμη ψηφοφορία για την πρόταση μομφής -  Μέι: Θα δώσω τη μάχη

Οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος θα ψηφίσουν για την πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι από το κόμμα της, απόψε το βράδυ, μεταξύ 8 και 10 ώρα Ελλάδας.

Χθες το βράδυ συγκεντρώθηκε ο αριθμός των 48 επιστολών που απαιτούνται προκειμένου να κατατεθεί πρόταση μομφής σε βάρος της Μέι από το κόμμα της.

Οι δηλώσεις Μέι

Σε δηλώσεις της στο Νο10 της Downing Street η πρωθυπουργός της Βρετανίας εμφανίστηκε αποφασισμένη να δώσει μάχη για την ψήφο εμπιστοσύνης. Επισήμανε ότι αυτή η ψηφοφορία ευνοεί μόνο το αντίπαλο κόμμα και τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Θα μείνω εδώ για να ολοκληρώσω αυτό που άρχισα» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η εκλογή νέου ηγέτη στους Συντηρητικούς θα σημάνει και την καθυστέρηση του Αρθρου 50, της διαδικασίας για το Brexit.

"Υπηρέτησα αυτό το κόμμα", είπε η πρωθυπουργός Μέι και θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις" στην σημερινή ψηφοφορία. "Μια αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος αυτή τη στιγμή θα θέσει σε κίνδυνο την χώρα μας".

"Υπηρετώ το εθνικό συμφέρον", είπε η Μέι και θεωρώ ότι μια συμφωνία με την ΕΕ είναι εφικτή, "είναι στο χέρι μας". "Συναντήθηκα χθες με ηγέτες της ΕΕ, σημειώνουμε πρόοδο", είπε η Μέι και σημείωσε ότι θα παραμείνει στο Λονδίνο και δεν θα μεταβεί στο Δουβλίνο όπως είχε προγραμματίσει.

Η Μέι δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αβεβαιότητα και ότι υπάρχει ο κίνδυνος να παραδοθεί ο έλεγχος των διαπραγματεύσεων για το Brexit στους Εργατικούς. 

Ο πρόεδρος της λεγόμενης Επιτροπής 1922, Γκρέιαμ Μπρέιντι ζήτησε να συναντηθεί με την Μέι μετά την συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Tουλάχιστον 75 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενόψει της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής εναντίον της ηγεσίας της, βάσει των δημόσιων δηλώσεων που έχουν κάνει σε μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Μέι χρειάζεται να εξασφαλίσει μια απλή πλειοψηφία --158 βουλευτών από τους 315-- για να παραμείνει στην ηγεσία.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας Λίαμ Φοξ και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ντέιβιντ Λίντινγκτον δήλωσαν σήμερα ότι θα υποστηρίξουν την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που θα διεξαχθεί αργότερα σήμερα.

"Θα υποστηρίξω την πρωθυπουργό @theresa_may απόψε", αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Φοξ, ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του Brexit.

"Είναι εντελώς ακατάλληλη ώρα για μια αμφισβήτηση. Η χώρα περιμένει από μας να προσφέρουμε σταθερότητα κι όχι επιζήμια διαίρεση", προσθέτει.

Ο Λίνινγκτον σημείωσε επίσης ότι η πρωθυπουργός έχει την αμέριστη υποστήριξή του.

Παράλληλα το πρωθυπουργικό γραφείο της Μέι ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός ματαίωσε σύνοδο του υπουργικού της συμβουλίου που προβλεπόταν να γίνει αργότερα σήμερα μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας για την διεξαγωγή ψηφοφορίας κατά της ηγεσίας της από τους βουλευτές του Συντηρητικού της Κόμματος.

Δεν μπορεί να εξεπλάγη η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σχετικά με την ενεργοποίηση της πρότασης μομφής εναντίον της και θέλει να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής των Τόρις που θα διοργανώσει την ψηφοφορία Γκέιαμ Μπρέιντι.

Ερωτηθείς πως αντέδρασε η Μέι όταν της τηλεφώνησε χθες το βράδυ για να της ανακοινώσει ότι θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία, ο Μπρέιντι, πρόεδρος της ονομαζόμενης Επιτροπής 1922, απάντησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC: "Δεν θέλω να αναφερθώ στη διάθεση της πρωθυπουργού, αλλά πιστεύω ότι έχει επαγγελματική (συμπεριφορά) και ότι θέλει να προχωρήσει (η διαδικασία) το ταχύτερο δυνατό".

Από τη δική μου πλευρά πιστεύω ότι είναι σαφές προς το συμφέρον της χώρας, όπως και προς το συμφέρον της κυβέρνησης και του Συντηρητικού Κόμματος", πρόσθεσε.

 Η πρόταση μομφής

Η Βρετανία θα πρέπει να καθυστερήσει την έξοδό της από την ΕΕ αν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χάσει την ψηφοφορία κατά της ηγεσίας της που θα διεξαχθεί αργά σήμερα το απόγευμα στην Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέβιντ Γκακ.

"Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις οποιασδήποτε μορφής συμφωνίας με την ΕΕ θεωρώ ότι είναι αναπόφευκτο πως αν χάσει την ψηφοφορία απόψε το βράδυ θα χρειαστεί να καθυστερήσει η ενεργοποίηση του Άρθρου 50", δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC. "Δεν θεωρώ ότι θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου".

Η αδυναμία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι "έχει ακινητοποιήσει εντελώς την κυβέρνηση αυτήν την κρίσιμη ώρα για τη χώρα", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Ίαν Λέιβερι. "Η μεσοβέζικη συμφωνία της πρωθυπουργού για το Brexit δεν έχει την υποστήριξη του υπουργικού της συμβουλίου, του κόμματός της, του κοινοβουλίου ή της χώρας", δήλωσε ο Λέιβερι. "Οι εσωτερικοί διχασμοί του Συντηρητικού Κόμματος θέτουν σε κίνδυνο τις δουλειές και τις συνθήκες διαβιώσης των ανθρώπων", σημείωσε.

To ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το Brexit απέκλεισε κατηγορηματικά η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία είχε χθες συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, στο Βερολίνο.  Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), σε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι «όπως έχουμε δηλώσει, δεν θα υπάρξει περαιτέρω άνοιγμα της συμφωνίας εξόδου», εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί τελικά λύση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα