Διάγγελμα οπισθοχώρησης από Μακρόν: Αύξηση μισθών και εκκλήσεις ενότητας

Διάγγελμα οπισθοχώρησης από Μακρόν: Αύξηση μισθών και εκκλήσεις ενότητας

Την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό διάγγελμά του. Τόνισε ότι δεν θα φορολογούνται οι υπερωρίες, ενώ έκανε έκκληση προς τις επιχειρήσεις να δώσουν μπόνους. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα καταργηθεί η αύξηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους συνταξιούχους που κερδίζουν λιγότερα από 2.000 ευρώ τον μήνα. Επισήμανε επίσης ότι δεν θα επαναφέρει τον φόρο περιουσίας, ενώ δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε "δικαιολογημένη" και "βαθιά" την οργή που εκφράζουν τα "κίτρινα γιλέκα" με τις κινητοποιήσεις τους, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Τόνισε ότι γνωρίζει πως κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα "πλήγωσαν" τους ανθρώπους, όμως σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα.

Όπως είπε, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση των μισθών από τον επόμενο χρόνο.

"Πιστεύω και αγαπάω την χώρα μου" τόνισε ο Μακρόν που εμφανίστηκε κατευναστικός και με διάθεση αυτοκριτικής:

"Γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλη σύγχυση, μεγάλη οργή. Ξέρω ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση όλοι μαζί, όχι με διχασμό".  

Και συνέχισε: "Πρέπει να κάνουνε έναν μεγάλο διάλογο στον οποίο πρέπει να συμμετάσχουν όλοι. Θα ακούσω τις απόψεις όλων. Αυτός ο διάλογος δεν είναι μόνο ο διάλογος με τους βουλευτές, πρέπει να γίνεται σε όλη την κοινωνία, πρέπει να ακούσουμε όλους τους ανθρώπους. Θα συναντήσω όλους τους δημάρχους της Γαλλίας, για να θέσουμε μαζί τη βάση για το νέο συμβόλαιο με το λαό".

Και ολοκλήρωσε: "Βρισκόμαστε σε ιστορικό σταυροδρόμι. Η μοναδική μου μάχη είναι για τη Γαλλία". 

Eνάμισι χρόνο μετά την ορκωμοσία του ως 25ος πρόεδρος της Γαλλίας, και νεότερος σε ηλικία μετά τον Ναπολέοντα, ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με την κρίση των «κίτρινων γιλέκων». Μία κρίση που απειλεί ακόμη και την προεδρία του.

Μετά και από το τέταρτο Σάββατο μεγάλων διαδηλώσεων, ο Μακρόν αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του, απευθύνοντας διάγγελμα στον γαλλικό λαό με την ελπίδα να μπει ένα τέλος στα οδοφράγματα, τα μπλόκα, τα επεισόδια, τους τραυματίες και τις συλλήψεις.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Γάλλος πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, 12 υπουργών, προέδρων συνδικάτων και περιφερειών της χώρας. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από τους συμμετέχοντες, ο Μακρόν μόνο άκουγε τις προτάσεις τους και δεν είπε τίποτα για το τι σκοπεύει να κάνει.

Σε κάθε περίπτωση τα κίτρινα γιλέκα έχουν ήδη συγκαλέσει νέες μαζικές κινητοποιήσεις, το επεισόδιο 5 όπως λένε στη Γαλλία, για τις 15 Δεκεμβρίου.

Η κρίση των κίτρινων γιλέκων έχει ήδη κοστίσει στη γαλλική οικονομία, με την Τράπεζα της Γαλλίας να μιλά πλέον για ανάπτυξη του τελευταίου τριμήνου στο 0,2% αντί για 0,4%.

Από το διάγγελμα του Μακρόν θα κριθούν πολλά και για τις περαιτέρω κινήσεις της αντιπολίτευσης που σκέφτεται ήδη την πρόταση μομφής.

Την ίδια ώρα ο υπό πίεση Πρόεδρος ακύρωσε την ομιλία του για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη.

ΕΕ: Η Κομισιόν "παρακολουθεί" τα νέα μέτρα που ανακοινώνει η Γαλλία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τις επιπτώσεις που θα έχουν στον προϋπολογισμό της Γαλλίας τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζει να εφαρμόσει από το επόμενο έτος η γαλλική κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρός της, Βλάντις Ντομπρόφσκις.

"Παρακολουθούμε στενά τα πιθανά νέα μέτρα που ανακοινώνονται, αλλά δεν μπορούμε να σχολιάσουμε πριν ανακοινωθούν κανονικά και λεπτομερώς", είπε ο Ντομπρόφσκις μιλώντας σε ευρωβουλευτές.

Η δήλωση αυτή έγινε λίγα λεπτά αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να μειώσει τους φόρους στις συντάξεις και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό από τις αρχές Ιανουαρίου, μετά τις κινητοποιήσεις των "κίτρινων γιλέκων" τις τελευταίες εβδομάδες.

Από 8-10 δισ. τα έκτακτα οικονομικά μέτρα του Μακρόν

Τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ως απάντηση στις μαζικές κινητοποιήσεις των "κίτρινων γιλέκων" θα κοστίσουν μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Διοίκηση, Ολιβιέ Ντισόπτ.

"Κοστολογούνται μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ", τόνισε ο Ντισόπτ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία εξεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότηση των μέτρων που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Μακρόν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα