Στις 15 Ιανουαρίου η τελευταία ψηφοφορία για το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ

Στις 15 Ιανουαρίου η τελευταία ψηφοφορία για το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ

Στις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να λάβει χώρα στην Βουλή της ΠΓΔΜ η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία απαιτείται από την Συμφωνία των Πρεσπών, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA, ο κ. Τζαφέρι είπε πως οι συνεδριάσεις των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών αναμένεται να ξεκινήσουν στις 17 Δεκεμβρίου και εν συνεχεία η Ολομέλεια θα συγκληθεί στις 9 Ιανουαρίου ώστε να προετοιμαστεί για την ψηφοφορία.

Η οριστική έγκριση της τροποποίησης του Συντάγματος απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 80 βουλευτών. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα χρειαστεί εκ νέου την στήριξη των οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης που ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης στην πρώτη ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει καταθέσει τέσσερις τροποποιήσεις του Συντάγματος, που αφορούν την αλλαγή της ονομασίας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το απαράβατο των συνόρων και την σχέση των Σκοπίων με την διασπορά τους.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει δηλώσει πως οι αλλαγές δεν θα τεθούν σε ισχύ προτού η ελληνική Βουλή κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών.

Η Αθήνα δεν έχει τοποθετηθεί για το κατά πόσον οι διατυπώσεις που προβλέπουν τα αναθεωρημένα άρθρα ικανοποιούν τις απαιτήσεις της για άρση των εκφάνσεων αλυτρωτισμού στο σκοπιανό Σύνταγμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος έχει δηλώσει πως θα τοποθετηθεί αφότου ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία στην γειτονική χώρα.

 

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα