BBC: Η Μέι αναβάλει την ψηφοφορία - Έκτακτη δήλωσή της στους βουλευτές

BBC: Η Μέι αναβάλει την ψηφοφορία - Έκτακτη δήλωσή της στους βουλευτές

Την απόφαση να αναβάλει την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία για το Brexit, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη, φέρεται να έλαβε η Τερέζα Μέι, υπό την απειλή μεγάλης σε έκταση ήττας.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός πρόκειται να προβεί σε έκτακτη δήλωση στους βουλευτές της στο κοινοβούλιο σε λίγη ώρα για να τοποθετηθεί για το θέμα. Θα ακολουθήσει μια δήλωση της ηγέτιδας της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου Άντρεα Λίντσομ και στη συνέχεια μια δήλωση του υπουργού Brexit σχετικά με το άρθρο 50.

«Δύο πηγές από το υπουργικό συμβούλιο μού είπαν ότι η ψηφοφορία αποσύρεται – δεν έχει, επαναλαμβάνω δεν έχει, ακόμα επιβεβαιωθεί επισήμως», ανέφερε αρχικά η Λόρα Κούενσμπεργκ σε ανάρτησή της στο Twitter, για να προσθέσει μετά: «τρίτη πηγή (από το υπουργικό συμβούλιο) μάς λέει ότι η ψηφοφορία οπωσδήποτε αναβάλλεται».

Η κ. Μέι είχε την Κυριακή το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ άλλων με τους κ. Γιούνκερ, Βαράντκαρ, Ρούτε και την καγκελάριο Μέρκελ. 

Αμετακίνητη στην πρόθεσή της να υλοποιήσει την απόφαση του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit δήλωνε πάντως νωρίτερα η βρετανική κυβέρνηση, μετά από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι το Λονδίνο μπορεί μονομερώς να ανακαλέσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που ορίζει τη διετή διαδικασία της εξόδου από την ΕΕ.

Τελεσίγραφο προς το Λονδίνο ότι δεν θα διαπραγματευθεί εκ νέου τη συμφωνία για το Brexit απέστειλε πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο. 

«Έχουμε μια συμφωνία στο τραπέζι», διεμήνυσε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θυμίζοντας μια θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν θα επαναδιαπραγματευθούμε» ξεκαθάρισε.

Το μπλοκ είναι έτοιμο για «όλα τα σενάρια», δήλωσε η εκπρόσωπος.

 

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα