Αναταράξεις μετά την απόφαση "βόμβα" για το Brexit. Προς αναβολή η ψηφοφορία

Αναταράξεις μετά την απόφαση "βόμβα" για το Brexit. Προς αναβολή η ψηφοφορία

Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας έφερε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, βάσει της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί μονομερώς να ανακαλέσει την απόφαση για το Brexit, χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει την έγκριση των υπόλοιπων 27 κρατών –μελών της Ένωσης.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι φέρεται να ανακοινώνει την αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας στη βρετανική Βουλή  για την έγκριση της συμφωνίας του Brexit, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ.

Η Μέι θα κάνει έκτακτες δηλώσεις στις 17:30 ώρα Ελλάδος ενώ αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις και η επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων Αντρεα Λίντσομ, κάτι που υποδηλώνει σύμφωνα με πολιτικό συντάκτη του BBC ότι πράγματι η ψηφοφορία θα αναβληθεί. 

Το γραφείο της Μέι επέμενε μέχρι σήμερα το πρωί ότι η ψηφοφορία θα γίνει, αλλά η προοπτική μίας ανταρσίας από μέλη του Κοινοβουλίου ανάγκασαν την πρωθυπουργό να το ξανασκεφτεί. 

 Το βρετανικό κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει υπέρ ή κατά της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η κυβέρνηση Μέι και η Κομισιόν για το Brexit. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες που μετέδωσε η πολιτική συντάκτης του BBC, η Μέι δεν θα προχωρήσει στην ψηφοφορία, την οποία κατά πολλούς επρόκειτο να χάσει! Μετά τις εξελίξεις, η λίρα υποχώρησε σε χαμηλό 18 μηνών.

«Δύο πηγές από το υπουργικό συμβούλιο μου είπαν ότι η ψηφοφορία αποσύρεται – δεν έχει, επαναλαμβάνω δεν έχει, ακόμα επιβεβαιωθεί επισήμως», ανέφερε η Λόρα Κούενσμπεργκ σε ανάρτησή της στο Twitter.

Η ίδια δημοσιογράφος, με νεότερη ανάρτηση στο twitter, ανέφερε πως με βάση τρίτη πηγή της, η ψηφοφορία στη Βουλή ματαιώνεται οριστικά! Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τερέζα Μέι αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή αργότερα μέσα στην ημέρα!

Η Τερέζα Μέι φέρεται να πήρε την απόφαση να ακυρώσει την ψηφοφορία στη Βουλή το πρωί της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια έκτακτης τηλεδιάσκεψης με τους υπουργούς της. Και οδηγήθηκε στην “υποχώρηση” ύστερα από τις πληροφορίες πως 100 βουλευτές του κόμματός της επόκειτο να καταψηφίσουν τη συμφωνία για το Brexit.

Όπως αναφέρει ο Guardian, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, θα πρόκειται για μια ξεκάθαρη παραδοχή από την Τερέζα Μέι πως δεν θεωρεί ότι η αντιδημοφιλής συμφωνία για το Brexit θα μπορούσε να περάσει από τη Βουλή. Αν τελικά η ψηφοφορία δεν γίνει αύριο, θα μπορούσε να γίνει την επόμενη εβδομάδα ή να καθυστερήσει έως τις αρχές Ιανουαρίου. Αλλά τελευταία επιλογή θα στενέψει ακόμη περισσότερο τα περιθώρια, αφού όλοι οι νόμοι που σχετίζονται με το Brexit πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως τις 29 Μαρτίου. Άρα, η καταλυκτική ημερομηνία για την ψηφοφορία είναι η 21η Ιανουαρίου.

"Δεν θα επαναδιαπραγματευθούμε" το Brexit, λέει η Κομισιόν στη Βρετανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα διαπραγματευθεί εκ νέου τη συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

«Έχουμε μια συμφωνία στο τραπέζι», δήλωσε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θυμίζοντας μια θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν θα επαναδιαπραγματευθούμε.»

Το μπλοκ είναι έτοιμο για «όλα τα σενάρια», δήλωσε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο Γιούνκερ μίλησε χθες τηλεφωνικά με τη Μέι.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Βρετανία μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς το Brexit

Η Βρετανία μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς το Αρθρο 50 για Brexit χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Αυτό αναφέρει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου δίνει ώθηση στο στρατόπεδο των υποστηρικτών της διενέργειας ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανία από την ΕΕ. 

Με μια επείγουσα απόφασή του, η οποία εκδόθηκε μόλις μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία του βρετανικού κοινοβουλίου για τη συμφωνία για το Brexit ανάμεσα στην ΕΕ και την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, το ΔΕΕ αποφάνθηκε: "Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ελεύθερο να ανακαλέσει μονομερώς τη γνωστοποίηση για την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την ΕΕ".

με πληροφορίες από ant1news, thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα