Εμπόλεμη ζώνη το Παρίσι: Οργή,επεισόδια, εκατοντάδες συλλήψεις και δεκάδες τραυματίες

Εμπόλεμη ζώνη το  Παρίσι: Οργή,επεισόδια, εκατοντάδες συλλήψεις και δεκάδες τραυματίες

Με πόλη σε κατάσταση πολιορκίας μοιάζει σήμερα το Παρίσι, στη 4ης διαμαρτυρίας των «κίτρινων γιλέκων»

 Έγιναν συνολικά 1.385 προσαγωγές, οι περισσότερες (920) έγιναν στο Παρίσι, όπου 619 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση. “Υπάρχουν 1.385 προσαγωγές, αυτή τη στιγμή που σας μιλάω, αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί. Επιπλέον, 975 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση και αυτός ο αριθμός, επίσης, θα αυξηθεί περαιτέρω” είπε ο Καστανέρ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλώσεις έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ενώ η αυξημένη αστυνομική παρουσία θα συνεχιστεί και αύριο εφόσον χρειαστεί.

 Η γαλλική πρωτεύουσα θυμίζει εμπόλεμη ζώνη ενώ σε δρόμους δίπλα στη λεωφόρο των Ηλυσίων καταγράφονται ήδη συγκρούσεις με την αστυνομία και έχουν πέσει δακρυγόνα

400 συλλήψεις και στις Βρυξέλλες!

Τουλάχιστον 400 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων» του Βελγίου, με τη συμμετοχή 1000 ανθρώπων, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. 

«Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο πρόσωπο. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, η ζωή του δεν κινδυνεύει» εξήγησε στο AFP η Ίλσε φαν ντε Κίρε, η εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας στην περιοχή. 

Ορισμένα «κίτρινα γιλέκα» πέταξαν αντικείμενα, μεταξύ αυτών πέτρες και κομμάτια από πεζοδρόμια, εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου φθάνοντας στο ύψος της συνοικίας των ευρωπαϊκών θεσμών, όπου οι αρχές είχαν αποκλείσει την κυκλοφορία σε αυτοκίνητα και πεζούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή. 

Η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση και δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών. 

«Υπάρχουν ζημίες» υπογράμμισε η αξιωματικός της αστυνομίας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. 

Το πρακτορείο ειδήσεων Belga μετέδωσε ότι «κίτρινα γιλέκα» έκλεισαν τον αυτινητόδρομο Ε17 προς το Ρέκεμ, στα σύνορα με τη Γαλλία. Οδοφράγματα τοποθέτησαν, επίσης, νωρίτερα σήμερα, στον αυτοκινητόδρομο Ε40, στα γαλλοβελγικά σύνορα.

Επεισόδια στο Μπορντό

Επεισόδια ξέσπασαν λίγο πριν από το τέλος της πορείας των «κίτρινων γιλέκων», με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων στο Μπορντό, μόλις το πλήθος έφθασε στην πλατεία του Δημαρχείου, όπου διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. 

Στην πλατεία Πε Μπερλάν, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, την ώρα που ορισμένα «κίτρινα γιλέκα» επιχειρούσαν να τους αποθαρρύνουν, ακόμα και γονατίζοντας στο έδαφος.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εφόρμησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων εναντίον των ταραξιών, οι οποίοι έβαλαν φωτιές και απαντούσαν πετώντας πέτρες. 

Η πλατεία του Δημαρχείου βρίσκεται μόλις λίγα βήματα μακριά από το εμπορικό κέντρο του Μπορντό. Πολλά καταστήματα έκλεισαν προσωρινά, ενώ ένα ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από τη πόλη. 

«Είναι η πρώτη φορά που μου ρίχνουν χημικά» είπε ο Κριστιάν, ένα «κίτρινο γιλέκο» ηλικίας 55 ετών. 

«Το πρόβλημα είναι ότι θα μιλάμε (μετά) για ταραξίες κι όχι για διεκδικήσεις».

Περισσότεροι από 950 άνθρωποι έχουν προσαχθεί μέχρι στιγμής σε όλη τη Γαλλία! Από αυτούς, οι 724 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Στο Παρίσι, που μετρά τις περισσότερες προσαγωγές και προσωρινές κρατήσεις, καταγράφονται 651 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 536 οδήγησαν σε προσωρινή κράτηση, στις 16:15 τοπική ώρα, σύμφωνα με τη διεύθυνση της αστυνομί

Πλαστικές σφαίρες και τραυματίες!

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής από τον "πόλεμο" διαδηλωτών και αστυνομικών που συνεχίζεται στο Παρίσι. Η αστυνομία πυροβόλησε με πλαστικές σφαίρες

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και δυο φωτογράφοι της εφημερίδας Parisien! Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αστυνομικός που τον τραυμάτισε ζήτησε... συγγνώμη, λέγοντας πως στόχευε κάποιον άλλο!

Προσπάθησαν να πυρπολήσουν εμπορικό κέντρο

Διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους φορούσαν «κίτρινα γιλέκα», επιχείρησαν, νωρίτερα, να πυρπολήσουν την πρόσοψη του Drugstore Publicis στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε έλατα που τοποθέτησαν μπροστά στην πρόσοψη αφού αφαίρεσαν πολλές προστατευτικές ξύλινες κατασκευές.

Αργότερα χρησιμοποίησαν ξύλινα πλαίσια ως ασπίδες απέναντι στις δυνάμεις της τάξης.

Ορισμένοι μπήκαν στο Drugstore πριν οι δυνάμεις της τάξης απωθήσουν δεκάδες διαδηλωτές με τη βοήθεια δακρυγόνων. Μια νεαρή γυναίκα που τραυματίστηκε στο κεφάλι απέναντι από το Drugstore απομακρύνθηκε από το σημείο.

Αστυνομικοί περικύκλωσαν το κτίριο προκειμένου να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να μπουν στο κατάστημα από τη σπασμένη βιτρίνα και πυροβόλησαν με μη φονικά όπλα φλας-μπολ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Ένας άνδρας τραυματίστηκε.

Στους δρόμους κοντά στην Place d’ Etoile, κάηκαν αυτοκίνητα. Βιτρίνες καταστημάτων (ενός μεσιτικού γραφείου, ενός καταστήματος εξοπλισμού γκολφ) πυρπολήθηκαν στη λεωφόρο Μαρσό.

 

Μαγαζιά, μνημεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία, θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστή η Όπερα, το Λούβρο, ο πύργος του Άιφελ. Κλειστοί και οι δρόμοι γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου και κλειστές 40 στάσεις του μετρό

 Περίπου 31.000 είναι τα «κίτρινα γιλέκα» που διαδήλωνουν σήμερα το μεσημέρι στη Γαλλία, ενώ οι αρχές έχουν ήδη προχωρήσει σε περισσότερες από 700 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 575 στο Παρίσι, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ. Από αυτά, περίπου 272 έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση.

«Σε εθνικό επίπεδο, μαζί με τους Παριζιάνους, έχουμε ξεπεράσει τις 700 προσαγωγές για μια συμμετοχή στο κίνημα το μεσημέρι που βρίσκεται στα 31.000 άτομα σε εθνικό επίπεδο, 8.000 από τα οποία στο Παρίσι», δήλωσε χαρακτηριστικά στο France 2.

Η παρισινή αστυνομία έχει προβεί έως τώρα σε πάνω από 350 συλλήψεις, σε 481 προσαγωγές, ενώ άλλα 211 άτομα έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο

Σε όλη την επικράτεια της Γαλλίας έχουν ληφθεί πρωτοφανή μέτρα επιφυλακής, ιδίως δε στο Παρίσι, που το περασμένο Σάββατο υπήρξε θέατρο σκηνών σκληρής βίας, που εξέπληξαν την κοινή γνώμη σε Γαλλία και εξωτερικό. Για το τρέχον Σαββατοκύριακο έχουν κινητοποιηθεί 89.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, 8.000 εκ των οποίων στο Παρίσι.

Με κατεβασμένα τα σιδερένια ρολά παραμένουν κλειστά τα καταστήματα στις κεντρικές λεωφόρους καθώς και σε άλλα στρατηγικά σημεία της πόλης. Χαρακτηριστική η εικόνα της Λεωφόρου των Ηλύσιων με τις βιτρίνες των καταστημάτων καλυμμένες με πλάκες κόντρα πλακέ και αυτό δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.

Μεγάλα ακριβά καταστήματα, όπως Louis Vuitton προστατεύουν τις βιτρίνες τους με σιδερένιες πλάκες, αφού πολλά κόντρα πλακέ ξηλώθηκαν για οδοφράγματα το προηγούμενο Σάββατο.

Από αέρος, ένας μεγάλος αριθμός drones είναι στη διάθεση της αστυνομίας. Από γης 12 θωρακισμένα της χωροφυλακής, ικανά να διαλύουν τα οδοφράγματα, πήραν θέση γύρω από τα Ηλύσια από τις επτά το πρωί. Γύρω στις 8.000 προβλέπονται οι αστυνομικοί και χωροφύλακες για το Παρίσι, που σε αντίθεση με το προηγούμενο Σάββατο θα είναι λιγότερο στατικοί και περισσότερο ευκίνητοι. Σε 89.000 ανέρχονται τα όργανα της τάξης που έχουν κινητοποιηθεί σε όλη τη χώρα.

Γύρω στις 7.00 το πρωί σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας 121 άτομα συνελήφθησαν για έλεγχο ταυτότητας και 32 εξ' αυτών τέθηκαν υπό κράτηση

Με ραντεβού συνάντησης σε ορισμένα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας, σιδηροδρομικούς σταθμούς (St. Lazare) ή πόρτες του Παρισίου, όπως η Μαγιό (porte Maillot), τα πρώτα «κίτρινα γιλέκα« έφτασαν τα ξημερώματα και τούς υποδέχθηκαν για ελέγχους οι αστυνομικοί, προκειμένου να τους επιτραπεί να συνεχίσουν την πορεία τους προς στο κέντρο.

 

  

 

 Δείτε LIVE

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα